sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Ihan oikeassa valmennuksessa

Taas oli koko päivä yhtä heppaa ja tallinsiivousta, ja minä nautin ihan täysillä. Huomenna on edessä paluu toiseen, toisella tavalla aivan ihanaan kotiin. Mutta ennen sitä heittäydyn hevosmaailman syövereihin.

Tänään oli suuri ja odotettu Päivi Kinnusen kouluvalmennus Nerkoon ratsutallilla. Viimeksi olin Antti Jauhiaisen estevalkassa viime talvena Empun kanssa, joten nämä on niitä vuoden heppailukohokohtia. Aloitin valmistelut jo ennen kymmentä, tallinsiivousta, varusteiden putsausta (erityisesti saappaiden), Jetterin ja Kamin siistimistä ja muuta mukavaa. Vähän ennen kello yhtä kuskimme saapui Marikan kanssa, ja lähdettiin ajamaan Lapinlahdelle Nerkoolle. Jetteri oli varusteita vaille esittelykunnossa, joten minä aloitin ekassa valkkaryhmässä.

Kertoessani minusta ja Jetteristä taustatietoja, pyysin apua tasaisuuden ja rentouden etsintään. Siksi olikin hyvä, että työstimme heppoja paljon ympyrällä (käynti-ravi-siirtymät) ja teimme pohkeenväistöä uralla käynnissä. Laukkaa työstimme ympyröillä ja hieman suorillakin, ja koko ratsastuksen ajan valmentajamme Pake tarkkaili asetuksen ja taivutuksen laatua ja tasaisuutta. Varsinkin alku- ja loppuraveissa hevosia täytyi pyytää taipumaan kunnolla eri kokoisilla ympyröillä.

Haastavinta valmennuksessa oli saada Jetteri liikkumaan! Ei ole totta. Parin viime päivän liikutukset olivat tainneet napata siltä energiaylimäärän pois, ja yleensä niin eteenpäinpyrkivää Jetteriä piti ratsastaa oikeasti pohkeella eteen. Aluksi Jetteri jäi köpöttelemään etupainoisena paikoilleen, mutta välillä se vähän siitä reipastui, kun ähersin. Hemmetti kun raippa jäi autolle, mutta tulipa treenattua runsaasti pohkeenkäyttöä. Välillä kyllä sorruin rumasti potkaisemaan kun ei tapahtunut mitään reaktiota. Marika sai epäkypsästä ratsastuksestani niin hupaisan kuvan, etten edes kehtaa laittaa tänne. :D

Kuvat on tosiaan ottanut Marika ihanalla Canonillaan, ellei erikseen mainita.

Ryhditön yritys istua harjoitusravia. Tässä hyvä esimerkki huonosta muodosta, Jetteri on valahtanut etupainoiseksi.





Pohkeenväistö uralla. Jetteri oli hieman jännitynyt, kun ei ollut varma miten päin olla. Pohkeenväistötehtävä vaati suoran hevosen pienellä asetuksella, ja Jetteri meinasi pukata lavan ulos ja taipua liikaa. Ulkopohkeella kikkailemalla Jetteri suoristui.
Copyrightit tästä kuvasta Tiinalle!


Mitäs sitä tuli opittua:
  • Anna olkavarsien levätä kylkiä vasten (mielikuva rentoutti maagisesti käsiä)
  • Ratsasta pohkeella kohti tasaista tuntumaa ja säilytä taivutus. Pidä käsi vakaana.
  • Jos Jetteri naksuttelee hampaitaan, niin silloin varsinkin ratsasta pohkeella kohti tuntumaa.
  • Jetterillä on hyvä rytmi askeleessa. Laukasta tuli kehuja. 
  • Pohkeet hevosen ympäri. Molemmat pohkeet.
  • Laukatessasi uralla aseta hevosta aavistus sisäänpäin --> voit säädellä tahtia ulko-ohjalla
Kyllä, niin simppeliä ja tuttua, mutta miksi se pitää kuulla valmentajan suusta, että muistaa/jaksaa/keskittyy korjaamaan virheensä ja yrittämään parhaansa? Ihmisluonteeseen taitaa kuulua lusmuilu. Tai sitten se on vain minun luonteessani ominainen piirre.

Evästauon ja Jetterin loimittamisen jälkeen (raukka oli tullut ihan märäksi hiestä) kipitin kuvaamaan Marikan ja Kamin valmennusta. Ratsukko teki urheasti töitä, vaikka Kami-höhlä olikin väsyttänyt itsensä karsinassa Jetterin perään itkiessään. Siinä samalla tuli otettua vähän muistakin ratsukoista kuvia. 

Nätti pieni ravipohkeenväistö!

Musta pv-tamma Vendetta, alias Venni 3-vee, käväisi myös kentällä. Omistaja Miia Tallgren.

Ja innokkaana kotimatkalle! Lastaukset sujuivat ilman suurempia puliveivinkejä. :)

4 kommenttia:

  1. Pake on aivan huippu valkku ja taatusti oppii kun sitä kuuntelee, tehokas eritoten. Ei tuo teidän meno kovi huonolta näytä ;) Jetteri on hieno mies !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin tykkäsin, Pakella on sellainen rohkaiseva ja lempeä opetustyyli, mutta kritiikkiä tulee. Varmaan otetaan Marikan kanssa uusiksi ensi kuussa, sen verran mukava kokemus oli rahanmenosta huolimatta! :D Ja kiitos kovasti kehusta. Minussa on vielä paljon kehittymisenvaraa, joten itsetuntoa nostattavaa jos "ei näytä kovin huonolta". :DD Kiitos!

      Poista
  2. kävin monta vuotta paken valmennuksissa, mutta nyt jätin sen pois. löysin valmentajan, jonka valvovan silmän alla olen kehittynyt paljon enemmän alle vuodessa, kuin mitä paken kanssa monessa vuodessa. kai se oli se auktoriteetin puute, mikä sitten vei sen lopullisen tehokkuuden, oli ehkä jopa liian mukava. en viitsi jäädä moneksi vuodeksi junnaamaan paikoilleen, kun on mahtava oma opettaja ja oikeasti vaativa valmentaja, joiden avulla tulokset näkyy ja kunnolla!

    mutta mukavahan pake on, sopii sellaiselle, jolla ei ole suuria tavoitteita ja jaksaa lärpätellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että löytyi tehokas valmentaja. Teit hyvän siirron kehittymisesi kannalta, onnittelut siitä! :) Heh, minä oon justiinsa vähän semmoinen sunnuntairatsastelija... Ratsastaminen on yleensä semmosta hyvänmielenharrastusta, joten Paken opetustyyli sopii minulle, ainakin toistaiseksi. Kilpailu-urasta voi aina haaveilla.. :P

      Poista