torstai 9. elokuuta 2012

Huoli puristaa sydäntä

Jetteri pari päivää sitten lähdössä innokkaana hommiin! Kunnon laukkaa laitumen perältä mun luo...
Miten tuommoinen "pieni" otus voi vaikuttaa järkevään ja ajattelevaan ihmiseen niin paljon. Oon ollut ihan huolesta soikeena mielessäni salaa, kun Jetterin liikkuminen on ollut parina päivänä surkean näköistä. Toissapäivänä lähdin oikein ilosella mielellä ilman satulaa tielle käppäilemään, kun Jetteri alkoi ontua oikeaa takasta (ei sitä ex-kaviopaisejalkaa). Tänään soittelin huolissani eläinlääkärille, kengittäjälle ja soitin hierojallekin, joka lupasi tulla jo huomenna. Keskustelujen loppuyhteenvetona ongelma on luultavasti lihaksissa, kengittäjämme arveli että selässä. Hyvä, ainakaan minkään paikan ei pitäs olla rikki!

Aamulla ennen soittorumbaa tarkistin Jetterin liikkumisen irtojuoksuttamalla sitä. Huh, Jetteri ei enää liiku takajalkaa selvästi aristaen, vain aika jäykästi ja haluttomasti. No ei sekään ole hyvä. Loppuverkaksi tein maastatyöskentelyä: Komensin Jetterin seisomaan paikallaan, kävelin kymmenen metrin päähän ja pyysin sitä tulemaan luokse käsimerkillä ja äänellä. Ja sehän tuli, paremmin tottelee kuin meidän koira... Ihana heppa, vaikka se on kipeä, silti se jaksaa olla hyväntuulinen ja pirteä!

Tallissa venyttelin selkää kengittäjän ohjeiden mukaan vetämällä takasia mahan alle. Etsin kipeitä kohtia muuttamalla jalan asentoa ja venytyksen määrää, mutta Jetteri ei reagoinut. Se vaan rentoutui ja nautti, ja välillä nosti jalkansa valmiiksi venytystä varten! :D Suht lupaavaa. Laitoin vielä loimen hyiseen "kesäsäähän", että selkälihakset eivä kylmety ja jäykisty sen takia.

Minä en oo kauheesti ratsastellut, niin oon sen sijaan treenannut muuten. Tällä viikolla 5 km juoksulenkki ja tunnin verran vietin kuntosalilla aikaa. Sen lisäksi, että oon rampannut tuolla ulkona aidanteossa ja hevostenhoidossa ja siivonnut karsinoita monta tuntia. Nyt on vähän tuo yläkroppa jäykänoloinen. :D Venyttelemään?

Lopuksi vielä Rusinan ja omistajansa Annan edistymisestä kuvia. Rusinalla oli muutaman päivän lepo uusintarokotuksen takia, mutta tänään Anna käväisi sillä maastossa. Alla olevat kuvat ovat jo viime viikolla otettuja.


Alhaalla työskentely kehittää selkälihaksia. Liian aikaisessa koulutusvaiheessa ei saa vaatia korkeaa muotoa, koska hevosen lihaskunto ei riitä!

7 kommenttia:

  1. ihan mielenkiinnosta kysyn, että millä liikkeillä venyttelet hevosen jalkoja?

    VastaaPoista
  2. Tiivistetysti sanottuna vien Jetterin takasia mahan alle ja taakse, sekä poyörittelen siinä ilmassa. Etusia vien eteen, mikä venyttää lapalihasta. Vois tehdä jhonkun postauksen noista venytyksistäkin, niitä tulis kunnon lista! :D Opin tänään lisääkin. Tai uudelleenopin.

    VastaaPoista
  3. Valmentaja Sorsa11 elokuuta, 2012 01:34

    Hienolta näyttää Rusina! Näin lohdutuksena huoliisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilja, Annankin puolesta!! :) Rusinasta tullee hieno

      Poista
  4. Millä ihmeellä saatte hevosen hakeutumaan tuonne eteen alas? Osaisitko antaa jotain vinkkiä? "Nimim. ex-ravuri suokki täälläkin"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, aistin pientä epätoivoa. :D Tiedän tunteen. Tässä lyhyesti ohjeita!
      - Perusidea on, että pohkeella ratsastetaan ympyrällä löysin ohjin/pehmeällä tuntumalla, ulko-ohja lyhyempänä. Sisäkäsi viedään alas reiden päälle ja siellä tehdään pieniä pidätteitä sillä, houkutellen hevosta alas. Ulkopohje tukee ja kääntää, sisäpohje pitää huolta taivuttamisesta ja ettei heppa kaadu sisälle.
      - Heppa ei saa olla ihan tasapainoton jyrä, sitä pitää olla ratsastettu pohkeella ja taivuteltukin. Rusina on vielä sen verran tasapainoton jyrä, että se on vasta pieniä hetkiä alhaalla, mutta Jetteri, "oikee kouluheppa", pysyy lähes koko ajan. Välillä nousee tai ainakin yrittää nousta ylös! Tsemppii jatkoon. Tästäkin aiheesta voi tulla lisää tekstiä joskus! Saa kysyä lisää jos oot pulassa :)

      Poista
  5. Ok. Kiitos Helena! :) Tätä lähdetään seuraavilla ratsastuskerroilla siis kokeilemaan... Sitten niitä lisäkysymyksiäkin saattaa putkahdella... ;)
    -"Ex-ravuri suokki täälläkin"

    VastaaPoista