torstai 2. elokuuta 2012

Fysioterapiaa à la bloggaaja

Lainasin eilen kirjastosta mielenkiintoisen kirjan hevosen anatomiasta käytännössä! Kuinka hevonen toimii -opuksesta Löytyy kyllä kaikkea hienoa informaatiota, mutta jännintä ovat kuvat hevosista, joiden kylkiin on maalattu mm. luita tai lihaksia (kansikuvassa). Niistä näkee hyvin lihasten ja luiden asennot hevosten liikkuessa. Kirjasta löytyy myös todella asiaa hevosen ratsastamisesta virheelliseen muotoon ja siitä, millaisia ne hevoselle oikeat muodot ovat. Hyviä venyttely- ja harjoitusvinkkejä löytyy myös! Suosittelen kovasti kaikille vähän enemmän ratsastaneille.

Eilen katottiin Marikan kanssa Jetterin liikkumista liinan päässä. Voi miten se oli kipeä... Haluton juoksemaan (niin epätavallista Jetteriä), erittäin etupainoinen ja surkean näköinen. Kyllähän se eteenpäin kipitti, eikä ontunut selvästi mitään jalkaa. Mutta kurjalta näytti!

Mielessä kävi jo soittaa eläinlääkärille, fysioterapeutille, kengittäjälle, kiropraktikolle jne. syyn selvittämiseksi, mutta Viljan kanssa juteltuani päädyttiin siihen, että se on yksinkertaisesti pahasti jumissa takaa. Sunnuntain estetreeni, pitkä kuljetusmatka ja liikunnaton vapaapäivä yhteen laitettuina eivät tehneet Jetterille hyvää. Olisi pitänyt kävelyttää Jetteriä edes silloin illalla. Heppaparka. Ja idioottiomistaja.

Huomenna eläinlääkärimme tulee rokottamaan Rusinan, ja kysyn samalla Jetterin jumeista. Kunnon ammattilaisen käsittely tekisi sille enemmän kuin hyvää, mutta tämänpäivän hoitojen jälkeen se oli paljon parempi! 

Aloitin lähes 2,5 km:n taluttelulenkillä. Talutin Jetteriä riimunnarussa kuin koiraa, välillä mentiin pätkä ravissa ja välissä pysähys, löysällä riimunnarulla. Jetteri kulki vierellä paremmin kuin saksanpaimenkoiramme Nana :D Ei kiskonut edes! Alkumatkasta Jetteri oli ihan innoissaan menossa, ja ravasikin mielellään, mutta oli samannäköinen kuin minä lähtisin suoraan sängystä aamulenkille: hemmetin jäykkää menoa, tök tök tök. Käynnissä Jetteri oli ihanan rento, ja venytti turpansa ihan minun kengänpohjiin saakka. Hyvä venytys selälle.

Kotipihalla juoksutin Jetteriä kentällä. Ravi näytti paremmalta kuin eilen, ja parani koko liinatyöskentelyn ajan, vaikka ei ihan rennon näköistä ollut kuitenkaan. Laukkuutinkin sitä pari pätkää, ja energiaakin löytyi. Ihanaa, siitä se vertyy!

Käytiin vielä kilometrin loppuverkkalenkki, jonka jälkeen venyttelin ja hieroin Jetteriä tallissa ainakin puolen tunnin verran. Venyttelin takaosan lihaksia niin, että otin vuohiskuopan kohdalta kaksin käsin kiinni, ja vedin varoen takajalkoja eteen, taakse ja myös mahan alle. Takaosan ja selän lihaksia verryttelin myös pyörittelemällä takajalkoja (ks. kuva). Tällä kertaa molemmat suunnat tuntuivat melko vetreiltä. Myötäpäivään meinasi vähän jökittää vastaan... Vedin myös etujalkoja eteenpäin lapalihaksia venytelläkseni. Kaulan lihakset sitten ovat aina olleet vähän jumissa, niin hoidin olkavarsi-päälihasta (vasemmanpuoleinen kuva) sivelemällä ja hieromalla sitä kämmenellä. 


Jetteri nautti, se rentoutui niin että hieronnan jälkeen se toikkaroi ihan puoliunessa laitumelle. Töttöröö. :D Luin jostain blogista joskus, että hevosen kanssa pitäisi viettää tuplasti enemmän aikaa maasta käsin kuin selässä. Tänään mie saavutin tavoitteen. Ainakin kaksi tuntia meni Jetteri paijatessa, hoitaessa ja talutellessa. Enkä käyny selässä! :) Eikä ihme kyllä ees harmittanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti