keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Hevosen elastisuus

Erittäin mielenkiintoinen artikkeli hevosen kehon joustavuudesta, ja miten ratsastaja voi pilata/antaa hevoselle mahdollisuuden käyttää kehoaan oikein ja rohkaista irtonaisempaan liikkeeseen.

Vähän kokeneemmille hevosihmisille kovaa luettavaa, tää on täyttä asiaa.

http://annakilpelainen.wordpress.com/2013/03/11/mista-hevosen-notkeus-elastisuus-ja-irtonaisuus-syntyvat/

Lainaukset ovat suoraan kyseisestä blogistekstistä (Anna Kilpeläinen 2013)!

  • "Hevosen rangassa matkalla niskasta hännän tyveen on kolme tärkeintä kohtaa, joiden liikkumattomuus, jäykkyys tai hallitsemattomuus johtaa elastisuuden katoamiseen ja kokoamiskyvyn puutteeseen. Nämä kolme “porttia” sijaitsevat hevosen 1) niskassa, 2) kaularangan ja rintarangan liittymäkohdassa kaulan tyvessä sekä 3) hevosen lannerangassa ja lantiossa eli hevosen selässä heti satulan takana, takaosan korkeimmalla kohdalla ja sen alapuolella."
  • "Kaulan tyven kannattelu vaatii hevoselta taitoa ja lihasvoimaa. Harjoittelun myötä se pystyy säilyttämään tämän kohottamisen pitkiä aikoja ja läpi vaativimpienkin liikkeiden."
  • "Kaikki ohjista vetäminen saa hevosen lyhentämään kaulaansa taaksepäin.  Tällöin kaulan tyven notko syvenee ja tulee jyrkemmäksi ja hevosen liikkeen sujuva virtaus jumittuu tähän kohtaan. Etujalkojen liikkeet jäävät mataliksi ja taakse ja rintakehän paino putoaa raskaasti etuosalle. Kuolaintuntuma saattaa tuntua tyhjältä tai jäykän tunnottomalta, etujalkojen askellus maahan töksähtelee. Hyvärakenteinen ja -liikkeinen hevonen saattaa silti edelleen liikkua näyttävästi, vaikka keho ei pääsekään joustamaan luonnollisella tavalla."
  • "Lantio pystyssä taakse potkiva hevonen kaatuu hallitsemattomasti etupainoiseksi. Kun hevonen “painaa kädelle” se on myös kääntänyt kehon ponnistussuunnan alamäkeen ja takaosa työntää taaksepäin kuin kottikärryä työntävällä ihmisellä. "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti