maanantai 2. syyskuuta 2013

Kumarrustemppu

Huomennaaaaaa!!! 

Se on sitten menoa... vielä jos harjaämpärin saisi edustuskuntoon, saisi kaikki nahkakamppeet putsattua ja niitä voisi nimikoidakin, niin sitten aika hyvin pitäisi olla hommat kasassa... 

Huomenna siis aamusta tai iltapäivällä talutan Jetterin traileriin, ja lähdetään yhdessä kohti uusia seikkailuja. Uusi kotitalli odottaa 90 kilometrin päässä, josta on vartin ajomatka mun kaupunkikotiin. Vähän jänskättää, mitä tulee tapahtumaan. Hitsi kun kipristää mahanpohjaa.

Tarjan talli jää tyhjäksi, täysin hevosettomaksi. Kami lähti eilen iltapäivällä uuteen ylläpitokotiin. Itse tulin juuri pihaan, kun tyypit käynnistelivät autoa. Vaikuttavat kuulemma hyviltä ihmisiltä, joten luottavaisin mielin voi olla.

Haikea mieli kyllä jäi ihan Kamin lähdönkin takia, mutta myös siksi, että tämä heppakoti ei ole sitten enää heppakoti. Toivon, että äiti jaksaisi ottaa vaikka vuokraheppoja tai jotain, että perushyvä kenttä, talli ja laitumet eivät ihan jäisi pystyyn mädäntymään. Ei tiedä, mitä täällä elämässä tapahtuu.

Jetteri otti Kamin lähdön yllättävän lunkisti (ehkä ylimääräistä höselyyttä huomattavissa). Annoin poijalle vapaapäivän, mutta puuhasteltiin kuitenkin yhdessä maastatyöskentelyn muodossa. Jetteri oli aluksi vähän keskittymiskyvytön, kun aivot yrittivät raksuttaa, että mihis hemmettiin se Kami meni. Lyhyen spurttipätkän jälkeen pojan aivotoiminta keskittyi leipäpalojen bongailuun. Valitettavasti harva nameista tuli täysin ilmaiseksi! :D

Kuvat otti nuorin pikkusiskoni.

Emt tykkääkö tuo heppa musta oikeasti, luulen että se on vaan herkkujen perään...
Takaosan väistö käsimerkistä.
Ei tarvi käytellä voimaa!

"Noni olit hieno joojoo"
Herkkujen kerjäämisestä ei tuu mitään palkintoa tai rankaisuakaan. Ainoastaan hamuilusta ärähdän.
Jetteri keskittyy: "Mitä se haluu multa seuraavaksi, mitä mun pitää tehdä että saan leipää?"
Vaativa etuosanväistö, jossa Jetteri lähtee helposti liikkumaan liikaa eteenpäin tai väistää vain takaosaa
Hetki aivotaukoa, käppäiltiin vaan ympäri kenttää. Temppujen harjoittelu on hevosen aivoille kovaa hommaa, taukoja pitäisi pitää hyvin tiheästi, 5 minuutin välein.

  
Peruutus

Seisomistemppu, opetusohjeet löytyvät täältä


OPETETAAN HEVONEN KUMARTAMAAN

1. Sanotaan käskysana, aina. Jetteri on oppinut reagoimaan pelkkään "kumarra"-sanaan, mutta tarvitsee vielä namikannustimen tehdäkseen tempun loppuun.

2. Nostetaan etujalka ilmaan ja tarjotaan namia etujalkojen välistä. Jetteri osaa käskysanasta nostaa jalan ja tietää, mistä nami löytyy.
3. Pikkuhiljaa houkutellaan hevosta herkun avulla viemään päätä syvemmälle etusten väliin, ja samalla viedään ilmassa olevaa jalkaa alas- ja taaksepäin, kavio kohti takasia. Jetteriä ei tarvitse pitää jalasta kiinni, eikä namia tarvitse pitää ihan turvan ulottuvilla. Ekoilla harjoituskerroilla jo tässä vaiheessa voi antaa herkun ja kehua.

4.  Tässä vaiheessa ollaan jo pitkällä, kun kavio koskettaa maata. Herkkua suuhun vaan  ja ylös, ja uusia toistoja!

5. Täysi kumarrus vaatii hevoselta hyvää tasapainoa ja useamman koulutuskerran. Jetterille en anna namia vielä tässä vaiheessa...

7. Kun heppa osaa käydä kunnon kumarruksessa, voi viedä käden jalan etupuolelle, jotta hevonen joutuu hieman nostamaan päätänsä ja odottamaan. Sitten tuleekin paljon kehuja. Joskus annan useita nameja parin sekunnin välein niin kauan, kuin hevonen malttaa pysyä kumarruksessa. Tästä jatkuvasta herkkujensyötöstä hevonen oppii, että heti ekan herkun saatuaan ei kannata ryykätä ylös, vaan odottaa, jos sitä saisi vähän lisää nannaa.
  
6. Kun heppa malttaa pysyä maassa pari sekuntia ilman, ettei saa heti herkkua suuhunsa, voi kokeilla nousta rauhallisesti ylös ja samantien kyykätä antamaan hevoselle palkintonamia. Pikkuhiljaa kouluttaja voi seistä pidempään, ja aina välillä antaa hevoselle herkun. Lopuksi voi jonkinlaisella käskyllä pyytää hevosta nousemaan ylös. Minä taidan vain nostaa kättä ja maiskuttaa.. :D

Hieno äijjä.
Nyt olen taas täällä heppakodissa. Nyt on datistettu tarpeeksi, lähden tuonne ulos järjestelemään tavaroita ja ratsastamaan... vesisateeseen. x__x


1 kommentti:

  1. Hihii, me ollaan myös Torstenin kanssa treenattu kumartelua porkkanavenytyksien yhteydessä, se on hauskaa :)

    VastaaPoista