maanantai 16. tammikuuta 2012

The brilliance of dressage

Herrajumala, viimeksi olin tasan viikko sitten oman hevoseni selässä! Vähän oli huono omatunto... lomalla Jetteri ei oo kyllä ollut, muut ovat sitä sitten ratsastaneet maastossa ja vähän kentällä löllötelty. Emma onneks viime viikolla kävi Jetteriä tuuppaamassa, ja itekin käväsen sen selässä. :)

Tauosta huolimatta Jetteri oli hirmu hieno tänään! En tiiä johtuiko se "uusista" talviratsastussaappaista, joilla sai tukevan otteen kyljistä, mut sain pidettyä Jetterin avuilla paremmin kuin pitkään aikaan! Ekat ravikiekat oli tietty vähän löllöttelyä, niinku pitääkin, mutta sitten Jetteri pyöristyi ja pysyi hyvässä muodossa ihan loppuun asti! Se on hyvä opettaja; kun ravin työstössä otin liikaa suusta kiinni, se reagoi jännittymällä, poikittamalla ja ei tasan taipunut mihinkään! Kun pakotin käden rentoutumaan ja aloin tehdä pidätteitä ota-anna-periaatteella, hyvin joustavasti, Jetteri oli niin...!!! <3 Tein siinä sitten temponvaihteluita, ja kiitos masteropettajani ja ratsuni, ne sujuivat kaikissa askellajeissa energisesti ja lopuksi myös aika vähillä avuilla. Olipa ihana taas kokea kouluratsastuksen upeus. :)

Emppuvaariakin jaksoin sitten vielä ratsastaa, vähän löllösti tosin. Ilman satulaa hömpöteltiin eka maastossa lumisella tiellä vartti, annoin Eemelin ravata sen verran rivakkaa kuin itse halusi. Hyvän alkuverkan jälkeen passasi sitten vähän tuupata! Työstin kentällä ravia ja yritin saada oman sisäkäteni rennoksi ja pohkeet töihin. Eemeli oli yllättävän herkkä: harvinaista, että Eemelin kanssa pitää kikkailla pidätteillä ! Tietty johtuu osittain olympiakuolaimista. Minun piti keskittyä melkein enemmän kuin Jetterin kanssa, että saisin rennon tuntuman Empun suuhun! Eemeli alkoikin sitten liikkua hienosti ja jopa pidensi askeltaan kivasti, paremmin kuin pitkään aikaan.

Sitte käytiinkin tekemässä loppukäynnit tiellä ja minä aloitin väsyneenä iltatallin teon... Voimia riitti parin kuvan näppäämiseen!

"MUN ON PRKL NÄLKÄ KUULUUKO"
Tallin  takaovi on vähän jäässä... 
Jetterillä on taas joku ihan ihme ripulikausi! Varmaan sillä on joku stressimaha, esim. tuossa hoitaessani sitä se väänsi ihan kiinteän läjän, vaikka koko perse oli ihan paskavedessä. Välillä sillä saattaa olla maha enemmän tai vähemmän kuralla useampia viikkoja, ja välillä se on sitten semmonen "normaali". Jetterillä on aina ollut vähän löysä paska, mutta välillä siltä tulee ihan kuin lehmänsontaa! Ja lisäksi se on alkanut paskoa ruokakuppiin, ei jaksa enää edes siivota. Ei toiminut edes yhen ravimiehen kikka, että pistää kaurat paskojen päälle, että kyllä hevonen siitä oppii... no ei meidän Jetteri ainakaan. Kaurat tarjotaan vadista nykyään, ruokakupin vois ottaa irti seinästä siitä lemuamasta. Yäk.


Sankari :p
Osaa tääkin näyttää iloista naamaa!
Oon opettanu hevosille, että korvat luimussa niiden on turha haaveilla herkuista. Kaurat ja leivät irtoavat vain kun on korvat hörössä! Välillä se on hepoille haastavaa, varsinkin Eemelillä... kun ennen toin sille kauroja ja se iski korvat niskaa pitkin (ylin kuva!!!), käännyin vain ympäri ja palasin takaisin sen matkaa että oli toinen ääni kellossa. Nykyään riittää, että pysähdyn, jos Emppu alkaa uhitella. Koulutus on vielä käynnissä, mutta kannattaa! :)

4 kommenttia:

  1. Mustallakin on vähän löysä paska ongelmia. Välillä tulee ihan löysänä ja välillä kiinteenä..

    VastaaPoista
  2. Kuulin tänään että herkkämahaisilla hevosilla voi johtua myös turpeen syömisestä, ja meidän Jetteri etsii aina heinänkorsia turpeen seasta! Heinäverkko pitää hommata... oisko siellä sama ongelma?

    VastaaPoista
  3. Voi kuulostaa hassulta koska tämänhän pitäisi kaiken järjen mukaan juuri tehdä mahasta pehmeämpi, mutta Haddilla vesiripulit on jäänyt jopa kevät- ja syyskausilla pois kun syötetään sille joka ilta pellavaista! :D Sehän siis toimii "luonnon ulostuslääkkeenä", mutta meillä sitten pitääkin lannan kiinteänä... (Jos joku viisas osaisi selittää että mistä johtuu? Ell. kehotti pellavaista silloin joskus ähkyilykautena nakki ja keppi syöttämään, ja samalla loppui sitten ripulointikin)

    VastaaPoista
  4. Ahaa! Onpas jännä... Kiitos kovasti vinkistä, pitää kokeilla! :)

    VastaaPoista