tiistai 29. toukokuuta 2012

Jos viimeinkin oppisi ratsastamaan tuolla hepalla..


Meinasin saada tänään illalla hepulin, kun Jetterille ei meinannut iltakaurat maistua, ja mahakin vaikutti pelottavan hiljaiselta. Hetken odottelun jälkeen Jetteri kuitenkin söi ja mahakin kurisi, joten se siitä ähkyvaarasta! Huh miten säikähdin. Se vielä puuttuisi, jos Jetteristäkin täytyisi luopua Eemelin lisäksi...

Muuten päivä on mennyt mukavasti. Iltapäivällä ehdin liikuttaa Jetterin, ja siinä samalla hepat piti pikku näytöksen... Rusina hätääntyi, kun hain Jetterin laitumelta ja se hönö sinkosi suoraan vastatehdyn aitauksen läpi. Kami kipitti perässä ja Jetterikin lähti minulta käsistä, ja siellä ne tekivät laukassa kunnon lenkkiä ympäri pihamaita ja peltoja. Oli komean näköistä, mitä hädissäni ehdin ihailla :D Onneksi pölliäiset viipottivat sopivasti takaisin laitumelle, ja hetken maanittelun jälkeen Jetteri antautui kiinni. Huhh, onneksi ne eivät kipittäneet maantielle saakka. Veren adrealiinipitoisuus oli hetken aika korkealla.

Jetterin kiillottelun jälkeen päätin kevyen juoksuttelun sijaan ratsastaa sen kevyehkösti. Ehkä alan viimeinkin oppia näiden kolmen vuoden jälkeen, miten tuota hevosta ratsastetaan...

1. Rento alkuverkka eteen-alas ratsastaen ilman ohjasta nyhtämistä.
Pyysin Viljan ohjeiden mukaan Jetteriä venyttämään kaulaan alas ensin käynnissä uralla, sitten reippaassa ravissa ja laukassa ympyrällä molempiin kierroksiin. Ulko-ohja hyvin rennosti tuntumalla, mutta vähintäänkin sisäohja ihan löysänä. Jetteri pysyy rentona, kun minä en pysty mitenkään kiskomaan sisäohjasta vaikka haluaisinkin. Haha.

2. Tiheät siirtymät istunnalla ja ulko-ohjalla.
Ilman satulaa on vaikea ratsastaa Jetteri suoraan ravista rennoksi ohjat tuntumalla, mulla kun ei riitä tasapaino, kädet on liian karkeat. Sahailu on turhaa, joten tein suoraan ravi-laukka-siirtymiä. Jetteri kuumui, mutta sain sen hyvin kuulolle ja ehkä turhankin aktiiviseksi.. :D Ja kun sisäohja oli rentona siirtymissä ja niiden välillä, Jetteri kantoi hienosti itsensä ja alkoi kuunnella hyvin istunta-apuja. 

3. TULOS: Kun heppa on aktiivinen ja rento, ja ratsastaja ei kuse hommia, kaikki toimii.
Nauroin selässä ilosta, Jetteri liikkui laukassa niin upeasti. Siirtymistä jatkoin laukkaa kenttää ympäri voltteineen, ja Jetteriputte tuntui liikkuvan niin energisesti, pyöreänä laukaten ja kuulolla. Ja mistä tämä johtuu? No se hemmetin sisäohja. Ehkä nyt oon tajunnut miten sitä käytetään! Välillä vahingossa meinaan nypätä siitä, mutta suurimman osan ajasta se on rento. Ja tulokset kyllä näkyy!!! Vielä pitäisi osata pitää sitä pehmeästi tasaisella tuntumalla, tällä hetkellä meno on sillä asteella että se meinaa jäädä epäesteettisesti löysäksi roikkumaan. Mutta tästä on hyvä parantaa.

Loppuvenytyksien jälkeen suuntasin kotitielle ravailemaan suu leveässä virneessä. Ja pysyin tällä kertaa horjumatta selässä, jes!

4 kommenttia:

  1. Kamalaa jos Jetterikin saisi ähkyn :(

    VastaaPoista
  2. Sulle on haaste http://its-storytime.blogspot.com/2012/05/38-haaste.html

    VastaaPoista
  3. Ohho, kiitoksia! Kiitän vielä erikseen :D

    VastaaPoista