tiistai 18. kesäkuuta 2013

Hevosen jännittyneisyys

En minä lähtenytkään kotiin heppailemaan. Sain kunnon nuhakuumeen, ja työhommat menivät pipariksi. Nytkin nöksötän sisällä ja ärsyilen loputtoman limantuotannon takia.

Olen siis datistanut ahkerasti ja harrastanut hevosia virtuaalimuodossa, eli pelannut Starstablea ja lukenut heppablogeja. Olen myös syönyt paljon ruokaa....... kasvispitoista sellasta. :D Tänään mennyt alas:
 - vähän kasvispastaa
 - appelsiinin
 - kaali-jauheliha-laatikkoa
 - puolikkaan kurkun
 - pari banaania

Starstable! Helena Riverlee & Daycry
Ratsastusvalmennus Tmi Mintti Rautioahon blogista löytyy paljon juttua eversti Christian Carden ja klassisen kouluratsastuksen periaatteista. Lukekaa ihmeessä! Silmiini osui mielenkiintoinen tekstipätkä Mintti Rautioahon postauksesta Eversti Carde opettaa kouluratsastusta koulusääntöjen kohdan 401 periaatteita noudattaen:
  • Hevosta ei kannata pelotella, säikytellä tai väkisin prässäillä tekemään asioita, jos haluaa kouluttaa hevosen klassisten ihanteiden mukaisesti ja säilyttää askellajien puhtauden. Jännittynyt hevonen rikkoo askellajinsa ja/tai liikkuu etuosa raskaana, mikä näkyy helposti ratsastuslehtien kuvissa maasta irtiolevina takajalkoina (ravissa) tai takaosan taaksejäämisenä, etuosa huitoo, mutta takajalat kuin tuntihevosen ravissa.
Minä kun luulin joskus ylpeänä, että noissa allaoleissa kuvissa Rusina liikkuu hyvin lihaskuntoonsa ja tasoonsa nähden. Ratsastajan pukeutumista ja istuntaa ei tarvi kommentoida... mua itseäni huvittaa ja ärsyttää tarpeeksi :D

Vasemmalla takaset ottavat ilmassa lyhyitä, pinnallisia askelia, ja molemmissa kuvissa etujalat tekevät isoa liikettä. Rusina on  selvästi etupainoinen, siis jännittynyt, aivan kuten eversti Cardenin esimerkissä.
Totuus on kuitenkin, että Rusina liikkuu näissä kuvissa etupainoisena ja jännittyneenä. Okei, mielenkiintoista, opin jotain uutta. Se, mikä minua tässä vähän järkyttää, on se, että jopa minua kokeneemmat kilpailevat ratsastajat saattavat hyvin pistää tällaisia kuvia tyytyväisinä esille. Ja tosiaan, näitä kuvia saattaa esiintyä myös hevoslehdissä! Mitä tämä kertoo yleisesti kokeneempien ratsastajien tietämyksestä? Kuinka monet hevoset liikkuvat ratsastajan alla  lähes aina jännittynenä ja stressissä? Onneksi (tai toivottavasti) vain harvat ratsastajat ovat hevonen-heti-nyt-kaula-rullalle-prkle-tyyppiä. 

Päällepäin esim. tuo Rusinan ja mun yhteispeli näyttää jees-hyvältä, mutta yksi tärkeä, ehkä tärkein ratsastuksen pointti puuttuu. Hevosen pitää olla rento ja luottavainen.

6 kommenttia:

  1. Kuule, on tullu huomattua, että aika moni on tuolla "hevonen-heti-nyt-kaula-rullalle-prkl-tyylillä" hevosen selässä. Ainaki eräässä nimeltämainitsemattomassa paikassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri sitä minä ähän pelkäänkin. Aika surullista... Hevosraukat. Kyllä tässä itsekin koko ajan opitaan uutta, mutta että tälläisella asenteella ratsastetaan tyytyväisenä myös "hevosseurapiireissä". Hyvää esimerkkiä näytetään tämmösille puskaratsastajille jne.

      Poista
    2. Jep... Pitää ite yrittää olla parempi esimerkki muille :)

      Poista
  2. Kiitoksia tästä päivän tietonappulasta, minäkään en ole ikinä tuollaisiin kiinnittänyt huomiota enkä ole osannut ikinä oikein ajatella että tuo olisi merkki jännittyneisyydestä. Tack så mycket! :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti ole hyvä! Hirmu hauska jakaa omia löytöjäni muiden kesken, ja vielä hauskempaa on, jos niistä on hyötyä! :)

      Poista