keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Hevospsykologiaa

Kuva: http://www.adlibris.com
Voi, luin juuri upean kirjan (toisen kerran) hevosen pään sisäisistä aivoituksista.

Anna-Kaisa Pitkänen kertoo kirjassaan Omalaatuinen ystäväni (googlettakaa!), miten hän meni ja osti sulkeutuneen ja huonossa kunnossa olevan hevosen, josta paljastui stressiherkkä ja loppuunpalanut entinen kisahevonen. Kirjassa kerrotaan, miten kirjoittaja onnistui saamaan hevosensa jälleen onnelliseksi ja ajan kanssa saamaan tämän omanarvontuntoisen otuksen luottamuksen.

"Dokumenttiromaanissa" pureuduttiin syvälle hevosen ja ihmisen väliseen suhteeseen, siihen, millainen ihminen on ja millainen on hevonen. Miten meitä hevosihmisiä on opetettu ratsastuskouluissa kohtelemaan hevosia. Miten hevonen ajattelee; sen lyhyen työmuistin takia se ei pysty tekemään pitkiä päätelmiä, mutta erittäin tarkkojen ja nopeasti tekemiensä havaintojen takia hevonen on nopea oppimaan. Entä miksi ja miten ratsastaja pelkää hevosen kanssa ollessaan? Miten pelko ilmenee, miten siihen kannattaa suhtautua? Miten ihmisen persoonallisuus heijastuu hevosessa?

Hyvin mielenkiintoista, opin paljon hevosen mielen toiminnasta. Tekstiä oli paljon, mutta todellakin kannatti lukea kirja alleviivausten kanssa. Antoi mukavasti ajattelemista toisenlaisesta, hyvin lempeästä hevosenkäsittely- ja elämisen tavasta.

Kirjassa mainittiin myös Andrew Mcleanin kirjoittama kirja The Truth About Horses, josta itse Anna-Kaisa Pitkänen ammensi lisätietoa hevosensa mielen tulkintaan. Hevospsykologian maailmaan olisi mielenkiintoista uppoutua... 8) Löytyisiköhän kirjastosta?
Kuva: http://www.amazon.com/

2 kommenttia:

  1. Tuo Andrew McLeanin kirja The truth about horsest on loistava. Sen poika (?) Warwick tulee pitämään meille klinikkaa toukokuussa Espooseen, tervetuloa katsomaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OOOOOH!! Voi ei, liian hyvä. Parempi jättää kirjan lukeminen kunnes toukokuun klinikka on ohi, muuten varmaan itken verisiä kyyneleitä... :D Kiitos kovasti vinkistä!

      Poista