perjantai 16. toukokuuta 2014

Satulaa mä metsästän, tahdon saada sopivan...

Satulanmetsästysoperaatio on pitkä ja tuskainen, ellei sitten kutsu satulansovittajaa paikalle. Suosittelen lämpimästi, erityisesti jos itsellä ei ole juurikaan tietoa tai kokemusta satuloiden istuvuudesta. Mutta koska itse olen jo toistakymmentä vuotta pyörinyt hevosten jaloissa ja selässä, olin rohkea ja lähdin kevättalvella etsimään tallikavereiden tuen turvin käytettyä ja edullista, mutta Jetterille täydellistä koulusatulaa. 

Metsästyspaikkojani olivat Facebook, ratsut.fi-sivusto ja hevostalli.net. Erilaisia satuloita esiteltiin runsaasti läheltä ja kaukaa, parhaimmat otin postin välityksellä sovitettavaksi ja osan kävin hakemassa sovitukseen Kuopion alueelta. Osa myyjistä oli tosi reippaita, ja antoivat satulan ilman panttia tai mitään sovitukseen ilman aikarajaa. Sovin aina heti alkuunpostikulujen maksamisesta ja mahdollisen pantin suuruudesta (ja sen palauttamisesta), ettei jälkikäteen tulisi ongelmia rahajuttujen kanssa.

Ja kaikki tietää, joka hevonen tarvitsee täydellisesti istuvan satulan, muuten selkä, lavat, takaosa tai joku muu paikka kipeytyy ja pahasti. Vaihtoehto b on mennä ilman satulaa nyt ja aina (suosittelen), mutta 

1) ratsastuskilpailuissa valitettavasti vaaditaan satula selkään ja
2) aktiivisesti ratsastusta treenaava ihminen säästää hevosen selkää käyttämällä hyvää satulaa, jolloin ratsastajan paino jakautuu tasaisesti hevosen selkään.

Ja ehkä kolmanneksi jutuksi voisi sanoa, että ihmiset yleensä pysyvät hevosen selässä paremmin satulan kanssa kuin ilman. 

Lämmittelytehtävä ja testi! Mikäs näistä kaikista sovitetuista satuloista sopii parhaiten Jetterille?

 photo Kuva0310_zps818b566b.jpg
1. Kieffer, koulupenkki
 photo Kuva0330_zpsf8df961d.jpg
2. Stübben Tristan, koulupenkki
 photo Kuva0334_zps1dddeeda.jpg
3. Wintec Pro Cair, yleispenkki
 photo 8f7e8938-ef9c-45f9-89a8-17f37f0edcab_zpsb506df0a.jpg
4. Albion Legend, koulupenkki
 photo IMG_1370_zpsf28d8c20.jpg
5. Hubertus, koulupenkki
 photo IMG_1347_zpsf4bebf2e.jpg
6. Rungoton koulumalli
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Vastaus: Sivusta otetuista kuvista on paha sanoa mitään. Kuitenkin noista näkee, että kaikki kolme ensimmäistä satulaa ovat liian edessä.Olisin ehdottomasti ottanut Hubertuksen (nro 5), mutta koska se oli liian leveä, päädyin hyvillä mielin Albioniin (nro 4).

Kaikista satuloista ei saanut tarkkoja mittoja, eikä kuvistakaan aina ollut helppo arvioida satulan sopivuutta. Halusin aina tietää millaisella hevosella satula on aikaisemmin ollut käytössä, ja usein sainkin tietää, miksi satulasta ollaan luopumassa. Ikää ja yleiskuntoa tiedustelin myös aina, vaikka ykkösprioriteetti ei ollutkaan saada superhienoa luksussatulaa.
2) miksi

Kieffer olisi sopinut muuten, mutta sen siipi oli liian pitkä, ja asettui ihan lavan päälle. Jetteri liikkuikin todella jäykästi ja lyhyin askelin sen kanssa. Lisäksi se oli vähän turhan pitkä Jetterin lyhyehköön selkään (satula ei saa ulottua viimeisen kylkiluun kiinnityskohtaa taaemmaksi).

 photo Kuva0310_zps818b566b.jpg
1. Kieffer

Stübben Tristan oli muuten ihastuttava satula, jossa pääsi vaikuttamaan hyvin istunnalla. Kuitenkin sen malli oli sitä sarjaa, että se istui liian eteen ja valui siitä vielä lisää lavoille, joten muuten istuva malli oli pakko hylätä. Lavojen päälle valahtaminen olikin suurin ongelma Jetterille sopivan satulan metsästyksessä.


 photo Kuva0330_zpsf8df961d.jpg
2. Stübben Tristan

Wintecin Pro Cair -satula oli myös turhan pitkä, ja valui eteenpäin. 

 photo Kuva0334_zps1dddeeda.jpg
3. Wintec Pro Cair

Rungotonta koulusatulaa kokeilin ollessani jo aika epätoivoinen. Toiset inhoavat rungottomia ("ei koskaan sellaista") ja toiset taas kannattavat niitä kovasti. Minun pyllyyni rämä merkitön, mokkanahkainen satula tuntui vähän kovalta istua, mutta hylkäsin tämän satulan kuitenkin sen olemattoman säkä- ja selkärangantilan vuoksi. Tietenkään rungottomassa ei voi olla yhtä paljon tilaa selälle, mutta tämä istui ihan kiinni sekä takaa että edestä. Ja lisäksi valui hieman lavoille...

 photo IMG_1347_zpsf4bebf2e.jpg
6. Rungoton koulumalli

Hubertus oli aivan ihana. Se oli hyvässä kunnossa, edullinen ja istui hyvin ryhdikkäästi Jetterin selkään. Se oli juuri sellainen, että ei varmasti valu lavoille. Tämän olisin ottanut ehdottomasti, mutta se oli hieman liian leveä; säkätila katosi ratsastajan ollessa selässä. Harmitti hitsisti.

 photo IMG_1370_zpsf28d8c20.jpg
5. Hubertus, koulupenkki

Albion Legend oli vähän saman oloinen kuin Hubertuskin, vaikka sen siivet menivätkin enemmän eteen. Mutta kun säkätila oli jees, satula ei valunut eteen ja hinta oli äärimmäisen edullinen (käytetyt Albionit ovat yleensä aina reippaasti päälle 1000 €). Nyt ollaan siis ratsastettu reipas 1½ kk luksussatulalla. Albion on myös erittäin mukava istua.

 photo 8f7e8938-ef9c-45f9-89a8-17f37f0edcab_zpsb506df0a.jpg
4. Albion Legend, koulupenkki

Tässä lopuksi kasa perusjuttuja, jotka pitää käydä läpi satulaa sovitellessa. Korostan, että itse en ole mikään ammattilainen, vaan nämä ovat tällaisia "joka heppatytön perusjuttuja", jotka olen oppinut paremmiltani.

1. Aseta satula selkään oikealle kohdalle ilman huopaa ja satulavyötä. Katsotaan yleiskuva, että istuimen syvin kohta asettuu keskelle. Satulan takakaaren pitäisi olla hieman korkeammalla kuin etukaaren (ei välttämättä yhtä paljon kuin tässä kuvassa)

 photo IMG_1370_zps7c08210a.jpg

2. Varmistetaan, että lavalle jää tarpeeksi tilaa liu'uttamalla kättä siiven reunaa pitkin.

 photo IMG_1333_zps23e671be.jpg 

3. Säkätilan tarkistus: 3 sormenleveyttä "uuden" satulan kanssa (siis hevoselle uuden, tarkoittaa myös käytettyjä satuloita. Vanhan satulan sopivuus kannattaa tarkastaa aika ajoin, 2 sormenleveyttä riittää tällöin).

 photo IMG_1342_zpsfd288950.jpg

 photo IMG_1334_zps4d441e22.jpg

4. Paneelien istuvuus: Takapaneelit eivät saa jäädä ilmaan (jolloin satula on liian kaareva) ja niiden pitää levätä koko matkalta tasaisesti hevosen selässä (jos jäävät keskeltä ilmaan, satula voi olla liian suora).

 photo IMG_1383_zpsa60056a6.jpg

5. Myös selkärangantila täytyy tarkistaa. Tässä satulassa on ainakin reippaasti tilaa.

6. Ratsaille. 
 Jos käy niin onnellisesti, että satulaa tuntuu istahtavan kohdilleen joka suunnasta, täytyy aina myös ratsastaa. Tarkista kaikki ylläolevat kohdat myös selästä käsin, erityisesti säkätila. Useinkaan yksi ratsastuskerta ei ole riittävä, jos oikeasti haluaa löytää istuvan satulan, mutta muutamassa päivässä yleensä selviää, jos satula on se "oikea". Kannattaa laittaa vaaleahuopa alle ja katsoa ratsastuksen jälkeen hien ja pölyn muodostamasta kuviosta, että satula istuu joka puolelta tasaisesti eikä paina tietystä kohtaa.

Jos olet yhtään epävarma satulan istuvuudesta, kannattaa ehdottomasti satulansovittaja tai ainakin kokenut hevosihminen sanomaan mielipiteensä.

Jetterillä meinasi kyllä mennä paikoin hermot tuossa satulasirkuksessa. mutta sen ja mun hermojen kiristys kannatti. Nyt meillä on hieno, erittäin mukava ja istuva Albion Legend! :)

 photo IMG_1380_zps71c6e1b4.jpg
"Hellu mä en kestä tätä satularumbaa...!!!!"
 photo IMG_1393_zpsb0a4c4c2.jpg
"Noh okei pitää ottaa huumorilla...
 photo IMG_1401_zps1d36ca71.jpg
Jee sopiva satula löytyi!

Onko teillä lukijoilla kokemuksia (hyviä tai huonoja) satuloiden ostamisesta käytettynä?
Tai tiedätkö hevosen, jolle oli erityisen haastavaa löytää sopivaa satulaa?

6 kommenttia:

  1. Hyviä kokemuksia on ainakin itselläni käytettynä (yksityiseltä) ostamisesta, tuo sovittelurumba onkin sitten asia erikseen, miten hoitaa kuljetukset ja pantit, yms. Viimeksi meillä kävi satulansovittaja testaamassa eri satuloita ja semmoinen löytyikin 5. käyntikerralla, lopulta ostin vastaavan satulan yksityiseltä halvempaan hintaan ja toppautin uudelleen :)

    Meille on testattu yli 20 eri satulaa, joten uskallan väittää että pyöreä ja pitkä runkoiselle, iso lapaiselle, suora selkäiselle ja täysin säättömälle suokille, jonka selässä on säälittävän pieni tila satulalle on melkein mahdotonta löytää oikeaa penkkiä.. Tosin ensimmäisen kerran kun satula selkään lyötiin tämä oli 4v, eli selkä on oikeasti muokkaantunutkin tässä kahden vuoden sisään hurjasti joten se vähän lisää noita penkkien määriä, nyt menossa jo kolmas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullakin on käynyt hyvä onni, mullakaan ei ollut pettymyksiä tai muuta pelelilyä myyjäehdokkaiden kanssa. Mutta on ollut kyllä urakka löytää satulam huh huh!! On kyllä pitänyt olal kärsivällisyyttä. Onneksi on hevostaitoinen omistaja siellä, oot osannut katsoa, milloin pitää lähteä metsästämään uutta satulaa. Ja rahaa palaa, mutta oma hevonen on täysin sen arvoinen. Ja enemmänkin. :)

      Poista
  2. Jes, tästä tekstistä on paljon apua satulan metsästykseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Huippuhomma, jos tätä ei ole ihan turhaan räpelletty. :))

      Poista
  3. Albionit on niin hyviä penkkejä! Hintavia, mutta hintansa arvoisia :)

    VastaaPoista
  4. Muuten hyvä ohjeistus, mutta siitä puuttuu se, että satulan istuimen tulee olla selässä suorassa, lähinnä siinä oli nro.5, nro. 4 ei ole suorassa, se tarvitsisi takapaneelien alle lisää täytettä, jotta se olisi selässä oikein.

    VastaaPoista