maanantai 12. toukokuuta 2014

Ihmeresepti suun aukomiseen

 photo IMG_0495_zpsa18a07c0.jpg



On pieni lottovoitto, että Jetteri on nyt tyytyväinen suustaan ratsastaessa. Aina alusta saakka, vuodesta 2009 lähtien se on aukonut suutaan enemmän tai vähemmän stressaantuneena, kun siltä on vaatinut asioita eikä ole sen vain antanut juosta hömpöttää pää taivaissa.

Kun kuolain liikkui tai pistettiin liikkumaan liian kovilla ohjasotteilla Jetterin suussa, se pakeni epämukavaa tunnetta aukomalla suutaan niin, että hampaat vaan naksuneet yhteen nak nak nak. Hampaat Jetterillä ovat aina olleet hyvässä kunnossa, Joku fiksu vinkkasi, että kokeilepa vaan pistää alaturpis oikein tiukalle turvan ympäri, kyllä se suu pysyy kiinni. No ei pysynyt, pikemminkin Jetteri vaikutti stressaantuvan enemmän ja aukoi suutaan yhä tiheämmässä tahdissa.

 photo IMG_0496_zpsde3fa02a.jpg

Minä opin joskus jossain välissä vähän ratsastuksen taitoja, ja pitämään kädet rauhallisemmin. Pieninä hetkinä, joina kädet olivat paikallaan, Jetteri oli hiljaa suustaan. Tällaisia mahtavia tapauksia tuli kuitenkin hyvin, hyvin harvoin. Kuopioon muuton jälkeen kokeilin remonttiturpista, joka myös pikkuisen tukisi kuolainta suussa ja ehkäisisi suunaukomista ehkä "kiltimmin" kuin normi alaturpis. Tämä ehkä hitusen auttoi asiaa, mutta vasta kun vaihdoin vanhan, paksuhkon nivelkuolaimen suoraan kumikuolaimeen suun aukonominen väheni erittäin nopeasti. Ekalla ratsastuskerralla Jetteri vältteli vanhasta tottumuksesta kuolainta, mut esimerkiksi eilen ja toissapäivänä se liikkui suurimman osan aikaa oikein tyytyväisenä ja hiljaa suustaan. Jay!

Suun aukomiseen siis auttaa...
 - pehmeä käsi. Opettele ratsastamaan istunnalla
 - erittäin harkitut, selkeät ja pehmeät avut ohjilla
 -  pehmeämpään kuolaimeen vaihtaminen
 - remonttiturpahihna
 - ylimääräisten stressitekijöiden poisto (turhat apuohjat, kiinnihirtetty alaturpis tms. kikat)
 - tarkista suun kunto & muut mahdolliset kipua aiheuttavat tekijät, kuten satula

 photo IMG_0485_zpsd63ae3ff.jpg
Kippurassa ja etupainoisena
Seuraava haaste on saada Jetterin takaosa alle paremmin, minä olen onnistunut ratsastamaan sen vain vähän selästä tyhjään, näennäisesti hyvään muotoon. Pitäisi saada se edestä ylös, liikkumaan ylöspäin, koko ajan. Tosin olen vielä saikun jäljiltä harrastanut Jetterin kanssa vain suorien teiden ratsastamista ja siirtymiä istunnalla... Joten tässähän pitää alkaa kehitellä jotain treeniteemoja! Ja kovasti täällä odotetaan kesän valmennuksia, ainakin tää kaksijalkainen tyyppi...


Jetterin liikunnat viime päiviltä:

To - Vp
Pe - Kevyt käynti-ravimaasto Katin kanssa
La - Kentällä pyörimistä ja askellajit läpi, siirtymiä
Su - Eteen-alas ravissa ja laukassa, loppukäynnit maastossa

 photo cb656ac0-dc81-478a-a433-5f78fc9328de_zps4ebc873c.jpg
Jetteri viikon alussa Katin ratsastettavana hyvällä mielellä ja hyvässä tasapainossa
Mitäs tänään? Luulen että lähden pitkälle maastolle ja huomenna on sitten rivakampi treeni laukkasiirtymiä ja lävistäjiä työstäessä. Ja sadekin loppui, ainakin tälle päivää....

2 kommenttia:

  1. Samat keinot meillä käytössä levottoman suun takia ja testattu toimiviksi, tosin meillä oikea kuolain oli ohut nivel :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä, jos nää ovat toimineet sullakin! Eivät ole ainakaan ihan päästä vetäistyt. Matalasuisilla hevosilla iso ja paksu kuolain ei välttämättä vaan mahdu suuhun, Jetterilläkin oli varmaan myös sama juttu kuolaimen turhan liikkumisen aiheuttaman epämukavuuden lisäksi.

    VastaaPoista