tiistai 7. tammikuuta 2014

Tallipäivän jälkeinen NÄLKÄ

Varmaan tuttu tilanne: Oot puuhastellut tallilla useamman tunnin ihan onnessasi, ratsastanut, siivonnut karsinoita, ruokkinut hevosia ja vaikka vielä mitä. Kun heppapäivä on päätöksessä, tajuat, että viimeksi söit viisi tuntia sitten... tai aikaa ruokatauosta on kulunut vielä pidempi aika. Kun pääset kotiin, vedät suunnilleen jääkaapin tyhjäksi ja otat hyvät herkkumätöt päälle. Loppuiltana et pysty liikahtamaankaan sohvalta ruokaähkyn takia.

Ainakin joissain tapauksissa pitkät välit ruokailuissa ja suuret ruokamäärät kerralla altistavat ylipainolle, ja minä taidan olla tällainen tapaus. :D Paino lähtee helposti nousuun, jos liikunnat jäävät väliin ja pistän suuhun, mitä sattuu eteen. Tallilta tullessa erittäin nälkäisenä on vaikea hillitä itseään. Ja yrittää siinä sitten harrastaa fitnessurheilun tapaista.

Ongelmahan on liian pitkä ruokailuväli yhdistettynä monta tuntia kestävään liikkumiseen ja reippailuun. Keho vaatii sitten illalla ravintoa koko päivän edestä, ja enemmänkin. Lopputuloksena tulee syötyä yli oman energiantarpeen. Ja voi arvata, mitä siitä seuraa.

Itse pyrin ehkäisemään kauheaa ahmimista seuraavilla nikseillä:

  • Ennen tallille lähtöä syö kunnon lounas, joka sisältää erityisesti proteiinia (kananmunaa, raejuustoa, papuja, kikherneitä, ja okei, tietenkin punaista lihaa, kalaa tai kanaa). Mahan saa terveellisesti täyteen, kun syö vielä paljon rehuja (eli vaikka salaattia ja lämpimiä kasviksia). Kunnon välipalakin voileivän, parin hedelmän ja vaikka munakkaan kanssa ajaa aika hyvin saman asian.

    Kuva: Lily.fi


  • Ota tallille mukaan vesipullo, ja ota siitä hörppyjä pitkin päivää, varsinkin ratsastuksen jälkeen. Mulla on varattuna kotimatkaa varten 7,5 litran urheilujuomapullo, jonka tyhjennän ajellessa autolla kotiinpäin. Joskus mulla on tallin puolelle oma ½ litran vesipullo.



  • Ole urheilija ja ota mukaan urheilusuorituksesta (tässä tapauksessa reippaasta ratsastuksesta) palauttava pieni välipala. Syö se pian jäähdyteltyäsi ja hoidettuasi hevosen. Mulla palautusvälipala on hyvä ja halpa banaani, mut joku proteiinipatukkakin olisi enempi kuin jees pitkän ja rankan heppapäivän aikana. Jos tallilla menee oikeasti aikaa yli kuusi tuntia, niin sitten ehkä kannattaa ottaa mukaan kunnon eväät. Suosittelen maitorahkaa, hedelmiä ja voileipiä!



  • Kun pääset kotiin, eikä ruoka ole vielä valmista, älä jää kasvattamaan nälkää yhtään enempää. Syö jotain proteiinipitoista välipalaa ensiavuksi! Oma suosikkini on rasvaton ja maustamaton maitorahka banaanilla ja siemenillä varustettuna, mutta esimerkiksi Valion Profeel-rahkat ovat tilanteeseen erittäin sopivia. Lisäksi juo paljon vettä ruokaa odotellessa.

    Kuva: go-eve-go.blogspot.com


  • Kun ruoka on viimein pöydässä, pyri syömään ainakin yhtä paljon kasviksia/salaattia kuin itse pääruokaakin. Jos tekee mieli ottaa santsiannos, ota yhtä lailla myös kasviksia, mielellään hieman enemmänkin.



  • Sitten voi toivoa, ettei kodin kaapeista löydy mitään herkkumässyjä... :D Minä kyllä mielellään popsin suklaata jos sitä kerran on, mutta pyrin pysymään aina parissa palassa. Suosittelen tummaa suklaata, sitä ei tee mieli syödä niin paljon kuin maito-/valkosuklaata, ja se on jopa terveellistäkin! Sokeriähkyä voi hillitä ottamalla vesilasin vaikka siihen tietokoneen viereen, ja ryyppiä siitä vähän väliä.


Minä toivon, että näillä nikseillä ratsastusurheilun ja tallitöiden hikipisarat saataisiin näkyviin myös kropassa. Heppatytöt ovat ihan terästä, mut pidetään huoli kehostamme! :)

4 kommenttia:

  1. Itekkin tallipäivän jälkeen ahmin itteni täyteen. Nyt oon ruvennut ottaan leivän ja juomaa mukaan:D noo vinkit on iha hyvii!:) ennen tallia ei ehi kotona oikein syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan perus... valitettavasti. Mut hyvä, eväät kannattaa! Varsinkin, kun syö ne vähän ennen kotiinlähtöä, niin kotona ruokapöydän ääressä ei ole enää niin VALTAVAN iso nälkä. :)

      Poista
  2. Itellä on aina oll syöminen vaikeeta (bulimia ja anoreksian (pientä sellasta...)) Nii yleenä tallilla ollessani (joskus jopa aamu kasista- kello kymmeneen) saattaa mennä syömättä. Juon kuitenkin vettä paljon. Mut silti (kiitos bulimian) ei paino laske.... ://

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa... ymmärrän. Rohkeaa kun tulit kommentoimaan ja puhumaan vaikeasta asiasta. Jes! :) Aika hurjaa, sulla voi siis mennä 14 tuntiakin ilman syömisiä. Hyvä että juot ahkerasti vettä. Näin ulkopuolisen päässä tuntuu siltä, että bulimian oireita voisi ainakin vähän helpottaa, jos yrittäisit syödä välipalaa päivällä. Kunnon ateriarytmistä terehtyminenkin voisi alkaa, mutta hyvähän se on täällä höpötellä vinkkejä... mutta kovasti jaksamista toivon sulle. Voin vain kuvitella, ettei ole ihan helppo olla itsensä kanssa. Voin kuitenkin luvata, että tallipäivän välipala tekee sulle vain hyvää. :))

      Poista