keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Uusi luku Jetterin tarinassa

Hei!

Kirjoitin tätä blogia aktiivisesti vuosina 2011-2014. Postaukset koostuivat rakkaiden hevosteni ja minun yhteiselämästä ja ratsastustreeneistä. Ihania ja raskaitakin muistoja kertyi paljon, samoin valokuvia. Kiitos kaikille lukijoillemme!!!

Oikealta vasemmalle: Suloinen ja energinen Jetteri, maailman ihanin ja jo edesmennyt Esa-Eemeli ja taka-alalla Marikan herkkä ja hieno Kami. Kolmikko on ollut jo vuosia hajallaan, mutta muistot ovat tiukassa tallessa.

Tälle kirjoittajalle on tullut ikää ja taitoja lisää, ja monet vanhoina hyvinä aikoina tekemäni asiat olivat väärin ja hevoselle jopa vaarallisia. Erehdyin tässä lukemaan vanhoja postauksia, ja kyllä sitä on joskus oltua tyhmä! Onneksi Jetteri on tällä hetkellä todella hyvässä kunnossa, ja minusta on virallisesti tullut supertarkka ja superneuroottinen hevosenomistaja ja tätiratsastaja, joka ei päästä hevosensa hoitajia helpolla.
Niin moni blogissa kertomani juttu on tätä nykyä täysin vasten omaa ajatusmaailmaani, että en halua tällaista virheellistä tietoa jaettavan internetissä nuorille hevosihmisille. Pakkohan ne oli piilottaa. Osa teksteistä oli kuitenkin ihan asiaa edelleen ja niihin sisältyy niin ihania muistoja, että pidän ne tallessa. Erikoistoiveesta voin uudelleenjulkaista vanhoja kirjoituksia päivitettyinä.

Tässä sen sijaan ehdottomien juttujen lista, mitä pitää huomioida, jos haluaa hevosensa elävän pitkään ja terveenä:

 • Kävelytä hevostasi hyvä tovi aina (!!!)...
  • raskaan treenipäivän jälkeisenä päivänä
  • kuljetuksen jälkeen ja ennenkin kuljetusta
  • useampana päivänä viikossa ylipäätään. Tee korkeintaan kahtena päivänä peräkkäin rankempi treeni. 
 • Suojia/pinteleitä ei voi käyttää liikaa. Käytä niitä mieluummin turhaan kuin liian myöhään.
 • Älä koskaan hyppää tai ratsasta ravia tai laukkaa niin kovalla alustalla, ettei siihen jää syvää ja selkeää kavionjälkeä käynnissä. Tässäkin pelaa mieluummin varman päälle, kuin kadu myöhemmin.
 • Käy säännöllisesti tunneilla ja valmennuksissa. Jo muutaman kerran setti peräkkäisinä viikkoina pari kertaa vuodessa voi riittää harrastajalle.
 • Tarkkaile jatkuvasti satulan sopivuutta ja pyydä ammattitaitoista satulansovittajaa sovittamaan satula. Se hinta, minkä maksat hyvästä palvelusta, maksaa itsensä nopeasti takaisin hevosen terveen ja hyvinvoivan selän muodossa.
 • Jos haluat treenata hevosellasi tavoitteellisesti ja säännöllisesti, niin kaksi sade-/ulkoloimea on kyllä ihan pakolliset hankinnat! Fleeceloimia riittää usein 3 kpl.
 • Kysy aina apua kokeneemmilta. Ja jos olet jo itse kokenut hevosihminen, niin sitten vasta se keskustelu ja jeesin pyytäminen onkin helppoa. :)
 • Parhaat ähkynestäjät: säännöllinen, vaihteleva liikunta, rypsiöljy rehun seassa päivittäin, nesteytys aina ratsastuksen jälkeen melassiveden muodossa, säännöllinen ja kohtuullisen reilu heinäruokinta.Jetterin ja minun tarinani jatkuu viisaampana Instangramin puolella tilillä @sh_jetteri. Tilin tarinoissa voit päivän ajan kysyä, mitä meille kuuluu.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan ja jatkamaan meidän matkassamme! <3

Kuva Jojo Aaltonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti