maanantai 8. elokuuta 2011

Join-up - yhteys hevoseen

Tämä taitaa olla sellainen erikoispostaus, joita aina näkee hienoissa heppablogeissa. Suunnittelun tämän Joensuussa seikkailun lomassa. Tämä juttu ei kerro omista hevosistani, vaan upeasta orista nimeltä Power Dollars. ♥ Tapasin sen lähes jo edesmenneen kesän aikana. Ihastuin pahemman kerran tähän renttuun: Dollari oli lihaksikas, kiiltäväkarvainen, leikkisä. Oikea elokuvien musta orhi. Tämä casanova oli vain ihan liian täynnä itseään...


Ori Power Dollars

Tein tuttavuutta ensin aidan yli rapsuttelemalla ja paijaamalla. Dollari nautti koko sydämestään huomiosta, lepuutti päätänsä sylissäni silmät raollaan. Välillä se käänsi päänsä leikkisästi vinoon. Ori vain nappasi hamopaillaan varovasti useamman kerran kiinni takistani! Ei vaarallista vielä, mutta ärsyttävää! Komensin sitä pienellä, mutta kipakalla läppäisyllä. Tässä komentamistavassa on se vaara, että leikkisä ja yksinäinen Dollari olisi voinut luulla, että näpsin takaisin ja haluan leikkiä! Näpsimisyritykset harvenivat, joten siitä oli hieman apua.

Kun hevonen oli muuten kivan oloinen ja kiinnostava ukko, menin aitaukseen tutustumaan tyyppiin paremmin. Dollari oli innoissaan; se halusi jatkuvasti huomiotani, ja yritti pitää siitä huolen tunkemalla ihan kiinni. Orin kiinnostus oli imartelevaa, Peruutin sen pois aina silloin, mutta pitkä apua siitä ei ollut... Kun kävelinkin, se hengitti ihan niskaan, välillä melkein käveli päälle ja nappasi välillä vähän vaikka mistä... Päätin tehdä join-upin.

Oripoika luulee, että perseestä nipistämällä saadaan naisen huomio... minussa tämä flirttaileva ele herätti lähinnä ärtymystä :D
 
Dollarin tarha oli sopivan kokoinen (halkaisija 10-20 m), mutta suorakaiteen muotoinen. Pyöreä aitaus olidi paras, sillä hevonen voi pysähtyä helposti kulmiin (onneksi Dollari oli tarpeeksi hätäinen eikä jumitellut). Otin pitkän riimunnarun käteen, ja aloin pyörittää sitä vinhasti. Oria silmiin tuijottaen ryntäsin sitä kohti. Dollari ei kovana jätkänä tästä hätkähtänyt, eikä tajunnut väistää ajoissa. Ehdin läjäyttää sitä pari kertaa mojovasti perseelle riimunnarulla, ennen kuin se singahti karkuun. Ajoin sen hurjaan vauhtiin, jahtasin ikään kuin sen takaosaa. Jos olisin mennyt vähänkin Dollarin tielle, se olisi kiepsahtanut ympäri tai paennut aitauksen nurkkaan.


Grrrr mä syön sut!

Alkuspurttien jälkeen pyöritin riimunnarua vain, kun se meinasi hidastaa pakovauhtiaan, en antanut Dollarin löysäillä yhtään. Kävelin aitauksen keskellä pientä ympyrää, sillä aivan Dollarin takana juokseminen ei olisi fiksua: ei siellä ainakaan minun lihaskunnollani mukana pysytä! :D


Välillä annoin oripojan hidastaa laukasta reippaaseen raviin, mutta muutin askellajin pian laukkaan tekemällä hyökkäyksiä narua pyörittäen. Hallitsin Dollarin menoa vaihtamalla myös suuntaa välillä. Vaidoin riimunnarun toiseen käteen ja juoksin sitten hyvissä ajoin oria vastaan uraa pitkin. Jos se näytti niskuroinnin merkkejä, uhosi viskellen päätään tai katseli naapuritarhan kauniita tammoja, pistin sen pistämään töppöstä nopeammin toisen eteen.

"Mä oon niin kova ettei muijat mua määrää!"

Join-upin idea on se, että hevosta juoksutetaan niin kauan, että se tajuaa, ettei tilanteesta ole muuta poispääsyä kuin liittoutua ihmisen kanssa. Hevonen kertoo kehonkielellään, milloin se on valmis antamaan periksi. Tarkkaile seuraavia merkkejä:

   - sisäkorva kääntynyt sinua kohti
   - huulten lipominen kielellä
   - pään laskeminen alas
   - pärskiminen
   - pyrkii hidastamaan

Hevosta pitäisi juoksuttaa niin kauan, että se on jo monesti pyytänyt lupaa lopettaa. Itse olin huolimaton, enkä edes kunnolla seurannut sen kehonkieltä. Niin siinä kävikin, että kun veikkasin Dollarin olevan valmis, kääntäessäni sille selän se ravasi iloisesti melkein päälleni. Jee! :P Ajoin sen heti pois. Usean kierroksen ja spurtin jälkeen yritin uudelleen. Pysähdyin, käänsin orille selän ja rentouduin. Hengittelin rauhassa odottaen... Kysyin aidan ulkopuolelta seisovalta ystävätäni Marikalta Dollarin aivoituksia. Kun pysähdyin, Dollari teki tyylikkään liukupysähdyksen ja kääntyi hetkeksi poispäin. Harkitusti se kävi vääntämässä paskat, ja otti pari askelta kohti minua ja jäi siihen töllöttämään.

Dollari miettii seuraavaa siirtoa!

Mietin jo, että pitäisikö minun juoksuttaa sitä vielä, kun ori asteli hitaasti luokseni. Se pysähtyi metrin päähän ja kosketti turvallaan äärimmäisen varovasti olkapäätäni. 

Join-up  -  yhteys on syntynyt. Mikä tunne! :D

Tässä vaiheessa ei saa katsoa hevosta silmiin, tai se luulee että ihminen hyökkää taas!

JEEEEEEE hieno poika Dollari!!!

Joskus hevonen ei kuitenkaan tule luokse, ja itse jännitän sitä aina. Riippuu kovasti hevosesta, miten kauan sitä pitää jahdata, ennen kuin se on "valmis". Oma villiponini Jetteri saattaa nuolla huuliaan niin että kieli vaan lepattaa tuulessa, mutta pysähtyessä se silti jää kuikuilmaan jotain ihan muuta. Ehkä 10-20 minuuttia on sellainen perus juoksutusaika. Aika voi silti vaihdella paljonkin! Dollaria juoksutin vain vajaat 10 minuuttia.

Kokeilin lähteä liikkeelle. Dollari-poika lähti välittömästi perääni, ja seurasi minua kuin koira, mutta asiallisen matkan päästä. Kun käännyin, sekin kääntyi. Kun pysähdyin, orikin stoppasi heti. Välillä kehuin sitä hiljaa silittäen sen päätä ja kaulaa. Kerroin sille, miten hienosti se toimii. Ihana hevonen!



Join-uppien tekeminen opettanut minua tulkitsemaan hevosen kehonkieltä tehokkaasti. Siinä näkee hevosen tunteita ja eleitä: uhma, pelko, rentous ja ilo. Join-up saa passiiviseen ja laiskaan hevoseen vipinää, ja opettaa hevosta kunnioittamaan ihmistä ja sen tilaa. Lisäksi se auttaa hevosta luottamaan ihmiseen - ja ihmistä luottamaan hevoseen.

Varo Dollari... ehkä me vielä tapaamme! <3

Kuvat on ottanut Marika R.!

10 kommenttia:

  1. Jeee! :D Pääsin taas lukemaan "pitkän" kyyläyksen jälkeen ;P Ihana hevonen! Mukavasti luettavaa ;) Taas äkkiä Kirjotat! :D
    -Amma-

    VastaaPoista
  2. Ihana hevonen<3 kenen hevonen tää on? :)
    ~Maria~

    VastaaPoista
  3. Hyvä! Yritän päivittää tätä parhaani mukaan. :) Dolalri on kotoisin Nerkoon ravitallilta, erään Kähkösen omistuksessa.

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva postaus ja sopivasti tekstiä + kuvia. :) tykkäsin!

    -jasmin

    VastaaPoista
  5. Tätä oli kiva lukea, olen jo pitkään harkinnut tekeväni join upin oman hevoseni kanssa, mutta olen miettinyt ja kieltänyt itseäni koska en tiedä, teenkö sillä hallaa hevosparalle: se seuraa kyllä jo nytkin ilman narua perässä enkä kehtaa edes irtojuoksuttaa sitä sillä en halua huitoa ja hätistellä ruunaa kauemmaksi (en siis voi irtojuoksuttaa koska se seuraa jatkuvasti enkä tod jaksa juosta 5min kauempaa sen kanssa). Miulle olis kuitenkin tosi tärkeää saada edes irtohypytettyä sitä, jotta se saisi ilman miun toilailujakokeilla ja etsiä itselleen parhaimman hyppytekniikan.
    Mitäköhän miun kannattaisi tehdä, olisiko join-up apu tähän? Henk. koht. rajaa ruuna ei ylitä vaan seuraa ihan nätisti, mutta tosiaan tuo juoksutus nyt vähän kärsii tämän takia. Sen harvan kerran kun olen irtojuoksuttanut, niin hevonen on ilmeisen "järkyttynyt" siitä että häädin sen pois, ja sitten taaskin ottaa oman aikansa että se luottaisi miuhun uudestaan senkään vertaa että antaisi juoksutuksen jälkeen kiinni ilman herkkuhoukutusta. :C

    VastaaPoista
  6. Hyvä jos tästä jutusta oli hyötyä! Jee! :) Luottavainen ja ihmisystävällinen ruuna on sulla! No, kaikki hevoset ovat ekalla join-uppauskerralla kauhuissaan, ja niin se on vähän tarkoituskin. Jos join-upin lopettaa liian aikaisin, eli hevonen on vielä pakovaiheessa, hevosen luottamus voi heiketä. Mm. sen takia ne pitäisi aina saattaa loppuun asti.
    Irtohypytykseen ei oikeastaan join-uppia tarvitse. Minä tekisin sillä lailla vaikka tuossa irtohypytyksessä, että pyytäisin hevosta jatkamaan kävelyä ite jäädessäni seisomaan, ja jos se yrittää tulla takaisin, niin hätistän sen reippaaseen raviin. Ja hätistely tapahtuu nimenomaan narulla tai jollain muulla apuvälineellä, niin heppa ehdollistaa pakoonjuoksemisen siihen naruun, ei sinuun. Välillä pyydä hevosta pysähtymään äänellä ja itse pysähtymällä, katsot poispäinkin vähän. Sitten hyvin rauhallisesti kuljet hevosen luokse pitäen riimunnaru pois näkyvistä, anna hevosellesi herkku ja paijaa sitä. Näin heppa tajuaa, että narua pitää varoa, ihmistä ei. Iteki aina irtojuoksuttaessa teen tämmöisiä taukoja. :) Kun heppa tekee niin kuin ppitääkin, juoksee tai pysähtyy tai hyppää, niin kehu kovasti äänellä! Kun juoksutuskertoja kertyy, hevonen oppii jutun juonen. Tsemppiä, kyllä se onnistuu!

    VastaaPoista
  7. Hehhoi, tuota on kyllä kokeiltava heti kun vaan aikaa on ja maneesi vapaana. 8D Kirjottelen sitten omaan blogiini että miten sujui, toivottavasti hyvin -en tosiaankaan tahdo menettää Haddi-pojan luottamusta, kun sen olen jotenkin ansainnut itseni tietämättä. :_D (mulla ei siis oikeasti ole hajuakaan että miksi se seuraa... Emt ehkä se on itse vähän hakoteillä ja yrittää luottaa siihen että mie tiiän mitä teen, missä se on kyllä väärässä. :DDD)

    VastaaPoista
  8. Hienoo! :) Onnea kovti yritykseen, minä kyylään sitten sun blogista. Jospa se Haddi oikeesti luottaa suhun, hirmu kiva jos se tekee niin! Ei nimittäin mene läpi tuo sun selitys :D

    VastaaPoista
  9. itse en kovastikkaan arvosta tuollaista riimunnarulla lyömistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. varsinkin kun hevonen saattaa mennä suunniltaan

      Poista