maanantai 15. heinäkuuta 2013

Mieliala nousukiidossa mm. uuden huovan takia

Viikon hevosikävän potemisen jälkeen parannuin maagisesti. Sekunnissa. Siis heti kun olin räjähtänyt ulos autosta ja juossut talliin, missä näin Jetterin. Pieni maaginen hetki; Jetteri laski päänsä alas nojaten turvallaan jalkoihini, ja minä niin silitin sitä, niin kuin saisin helliä sitä viimeistä kertaa. Liian ihanaa. Olin ja olen edelleen niin onnellinen.


Siis minä pääsin mun hevoseni luokse. Ei ole totta... Vähän sama tunne, kuin olisin jälleen Jetterin uunituore omistaja. Paitsi että tänään tais tuntua vielä paremmalta.


Ja paitsi että en osannut pahemmin istua yli kahden viikon ratsastustauon jälkeen. Ihan kuin olisin joskus osannut sitten. :D


Olin aiemmin samana päivänä käynyt kotimatkalla ostamassa megamarketista Jetterille vähän tavaraa. Ensinnäkin uutta kylmälinimenttiä, jotain Tallipoika-merkin "superlinimenttiä", nimen perusteella pitäs olla sitten supertehokasta. Katsotaan miten toimii. Toinen ostos olivat uudet full-koon ohjat, ja kolmanneksi mukaan lähti heräteostoksena ihqupinkki satulahuopa. Olisin ottanut sinisen, niin se olisi sopinut noihin sinisiin pinteleihin paremmin... Mutta ei sitten, otin ja repäisin, ja tuommoinen ihqupinkki huopa tupsahti Jetterin turvan eteen arvioitavaksi. Kyllä se hyväksyttiin pörinöittä, mutta hevoset eivät näekään punaista väriä...... :D 


Kuolatessani onnesta ja harjatessani Jetteriä en ollut yksin, kyytsijäni lapsineen pitivät minulle seuraa. Hauska katsoa, miten pienet lapset tutustuvat hevosiin uteliaisuudella.

Matkalla heppakotiin hain vinkkejä Kyra Kyrklundin ja Jytte Lemkowin kirjoittamasta kirjasta Kyra ja ratsastuksen taito. Pähkäilin ja sovelsin päässäni seuraavanlaisen ratsastusohjelman reippaiden alkukäyntien jälkeen:

1. Ohjat tuntumalla suoria ratsastusradan teitä, mm. puolirata leikkaa, vuoroin ravissa ja käynnissä. Ideana oli tarkistaa, miten hyvin Jetteri on kuulolla, ja miten suorana se kulkee ilman aidan tukea. Hyvä lämmittelyharjoitus, pohkeet piti kietoa hyvin Jetterin ympäri, eikä ohjia tarvinnut käytellä muuten kuin puolipidätteissä.


2. Reipasta laukkaa kevyessä istunnassa, kulmiin hieman askeleen lyhennystä, pitkillä sivuilla kunnon pilistystä. Ja sitten päätyihin laukkaympyrät tai pienet voltit lyhyemmällä askeleella.

3. Avotaivutus pitkällä sivulla, päädyssä ravi/laukkaympyrä rennosti. Vaikka avot ovatkin niin simppeli liike, kertasin Kyran kirjasta oikein huolella perusasiat ja kikat ongelmiin. Aloitin ohjeiden mukaan maltilla hitaasta käynnistä, enkä ryykännyt suoraan raviin tappelemaan huonojen avotaivutusten pariin. Ja kun Jetteri kulki oikein ja kuunnellen, jatkoin pehmeeästi vaikuttamista pohkeilla, mutta myötäsin ohjasta palkinnoksi. Jetterille tuli hyvä mieli, ja alkoi toistojen myötä yhä kevyemmillä avuilla hakea kolmelle uralle ja kuolaintuntumalle. Kuitenkin jos annoin välissä ohjat, harjoituksen uudelleenaloittaminen oli aina vähän takkuista. Ulko-ohjalla oli helppo estää sisällepäin valuminen, mutta poikitusasteen säilyttäminen oli vaikeaa.


Vain yksi kuva tehtävästä, jota tehtiin kaikista eniten.
5. Epämääräistä ravin lyhentämistä, ja siitä isomman askeleen esiin ratsastamista. Vaikeaa malttaa käyttää kokoamisessa istuntaa. Lisäksi Marika sanoi, että kemotan eteenpäin pahasti, vaikka itsestäni tuntuikin hyvältä. Ei taida olla tasapaino ihan kohdillaan tauon jälkeen... :P


Hih aloittelijakantapää
Seuraus liiasta ohjankäytöstä: alakaula alkaa pullottaa, mikä kertoo siitä, että hevonen on "kiskottu ohjalla kasaan", eikä se käytä tällöin ylälinjan lihaksia ollenkaan. Siis tässä kuvassa hevosta ratsastetaan väärin. 
Hih kun ratsastaja ei pysy pystyssä reippaassa ravissa

Tyytyväinen Jetteri. Tämän kuvan ilme oli ihanin yllätys. :)
Lopuksi oli vielä ihan pakko vähän laukata reippaasti.

6. Loppuravit pitkässä muodossa, ensin ohjat tuntumalla, mutta Marikaa kannatti kuunnella ja antaa ihan löysät. Jetteri sai tällöin varmasti venyttää itseään niin paljon, kuin tarpeelliseksi näki.



Emt kumpi on noista parempi muoto, yllä vai tuossa alla olevassa kuvassa? Vaikka loppuverkoissa on hyvä, että hevonen hakee alas, sen ei pidä ryystää alamäkeen (kuten yllä olevassa kuvassa). Löytyyköhän tästä mielipiteitä hevosihmsiten keskuudessa?




Viimeisenä toimenpiteenä käytiin Marikan kanssa pienellä juorumaastolla. :D Vettä ripotti edelleen, mutta mulla kiersi veri niin vikkelään, ettei tuntunut missään. Jalat eivät sentään ihan vetäneet ihan hapoille, kuten pelkäsin. Huomenna siis jaksaa ongelmitta vetää toisen treenin, ehkä vastalaukkaa ja sulkutaivutuksia? Ja illalla, Jetterin tulevan tallin bongailureissun jälkeen on vuoro pienten estehyppyjen. 

Pinteliteline
Engemycinillä, linimentillä ja Tummelilla paikkailtu Jetteri himoamassa iltakaurojaan.

Tosiaan, kovasti kiitos näistä kuvista ja niiden ihanasta laadusta Marikalle! Rakastan hänen kameraansa <3 Ja kyllä itse ihminenkin on ainoa laatuaan. ;)

8 kommenttia:

  1. Ihana, kun tuo pintelin on tuossa turvan ympärillä. :'''D Ahhah, valloittava <3

    VastaaPoista
  2. Mun mielestä on parempi loppuverkata ohjat tuntumalla niin kuin työskennellessäkin, sillä kun ohjat heittää kokonaan pois tuntumalta, alkaa heppa helposti juoksennella pää alhaalla etupainoisena. Kun taas ohjat ovat tuntumalla, mutta tarpeen mukaan niin pitkät kuin hevonen venyttää itseään, se työskentelee edelleen, eikä heittäydy etupainoiseksi. Tällainen on siis oma näkemykseni asiasta, mutta mielipiteitähän on monia ja joillekkin hevosille vain sopii löysillä ohjilla verryttely.

    Ps. Tykkään tosi paljon sun postauksista, kun ne on niin avartavia ja saa vähän muunlaisiakin näkökulmia ratsastukseen.
    Pss. Jos on innostusta tehdä erikoispostauksia, niin toivoisin postausta lemppariratsastustehtävistäsi, missä saa esim. Jetterin hyvin kuulolle jne. :)
    Pss. Tulipas romaaaaani !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielipiteestäsi, hyvin mielenkiintoista. Hauskaa kun syntyy keskustelua! :) Molemmat tyylit ovat ok, mutta ehkä juuri tuo ohjat tuntumalla on yleisempi, koska siinä pystyy paremmin hallitsemaan hevosta. Löysällä ohjalla ratsastaminen on tosin ollut mulle hyvää harjoitusta, koska silloin hevoseen voi vaikuttaa ainoastaan istunnalla ja pohkeilla!

      Poista
    2. + Kiitän vielä erikseen blogipalautteesta! Toiveesi on kuultu, tosi mukavaa. Toteutan sen mielelläni tässä lähiaikoina.

      Poista
  3. Taas yksi asiaa täynnä oleva postaus, kiitos! Näitä lukee niin mielellään kun saa itsekkin aina vähän vinkkiä mitä sitä ensi kerralla siellä selässä voisikin tehdä :) Itse olen samaa mieltä anonyymin kanssa tästä loppuverkka työskentelystä, tämä ainakin meillä todettu paremmaksi tavaksi. Nämä suokit "kippaavat" itsensä niin herkästi etupainoisiksi...

    Ja sitten vielä suuri ihmetyksen aihe; Miksi linimentti? Miksei kylmäysletkut / kylmäsavi / kylmäyspatjat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan imartelevaa, kun puskailijaratsastaja saa tällaista kommenttia puskabloginsa postauksista :D Ja kiitos mielipiteestä!
      Ja se linimentti... Noh, nyt jälkikäteen pitää tunnustaa, että kylmäsavi olisi ollut varmasti tehokkaampi ostos. Miksei se tullut sitten kaupassa tai aikaisemmin mieleen... Yleensä pyrin kylmäämään Jetterin jalat vesiletkulla (15-20 min), mutta hätävarana kiireen sattuessa olen käyttänyt kylmälinimenttiä. Öäh, mutta miksen hankkinut sitä savea, kun on ollut aikaisemmin mielessä ostaa. Kylmäyspatjakin voisi olla tosi kätevä ostos. Kiitos muistutuksesta, tiiän mitä hankin seuraavan kerran heppakaupasta...

      Poista
    2. Heh, pakko vielä kysästä että miten käytät savea? Meillä jalkojen kastelu + savi + märkä sanomalehti / rehupussin palanen + pinteli toimii hyvin ja oikeasti olen huomannut tästä olevan hyötyäkin, ilman käärimistä noi suokit syö savet toistensa jaloista.... :D

      Ja sitten meillä on monet kylmäyssuojatkin kokeiltu ja tuhottu ehdottomasti parhaimmat ovat ice-vibet (tosin hintaa reilu 200€..) ja hyvänä kakkosena perässä tulevat ft:n ja hevarin kylmäyssuojat, se malli missä on sellaisia "paloja". Kärkkäiseltä niitäkin saa halvalla ja ei maksa kuin parin linimentin verran ;)

      Poista
    3. Heh... itse asiassa en ole itse laittanut millekään hepalle savea, mutta miten itse olen nähnyt vierestä, niin lätkäisisin sitä vaan suoraan koipeen. Tuo sun ohje on kyllä tosi ovela, tuo päällyssetti pitää varmasti saven pitkään kosteana! Eikä tarhakaverit pääse tosiaan herkuttelemaan. :D Kiitos kovasti vinkeistä! Erittäin ystävällistä, jos syksyä varten ja "oikein kunnon treenaamisen" alkamista varten hankkisia jotain noista ehdottamistasi kylmäysvaihtoehdoista. Varmana ovat tehokkaampia kuin linimentti ja nopeampia kuin vesikylmäys. Kiitos!

      Poista