tiistai 30. heinäkuuta 2013

Lukio + hevoset = .......

Ylä-asteelta saakka haaveilin eläinlääkärin urasta, ja sitten ysillä palloilin kahden vaihtoehdon välissä; lähdenkö lukioon, jolloin voisin opiskella kotoa käsin ja jatkaa elukkalääkäriksi, vai riittäisikö mulle sittenkin pelkkä eläintenhoitajan tutkinto. Valitsin elämän omien hevosteni rinnalla ja hain naapurikunnan lukioon. 

No ei se ihan helppoa loppujen lopuksi ollut. Vaikka mulla oli keskiarvo peruskoulun jäljiltä 8,5, töitä piti tehdä... ja kun halusin ell:ksi, otin pitkän matikan, fysiikan ja kemian + biologian. Öhöh. Bilsa oli parasta, olin tunneilla välillä ihan liekeissä, kun oli niin mielenkiintoista. 

Bussimatkojen kanssa koulupäivistä tuli usein 8½ tunnin mittaisia. Kun selvisin koulusta kotipihalle saakka, kello oli usein jo lähemmäs neljää ja ulkonahan oli sitten jo usein ihan hämärää. Talvi on kaikkein raskainta aikaa hevoshommissa; valmiiksi jo väsähtäneenä pitäisi raahautua ulos PIMEYTEEN JA KYLMYYTEEN. Hyi helkkari, kuka muka tykkää? Usein silti raahauduin valtavalla tahdonvoimalla talliin. Olisin varmaan jaksanut paremmin, jos olisin ottanut evästä bussimatkalle, sillä ruokailuvälit taisivat välillä venähtää viiden tunnin mittaisiksi... Nykyään vasta on tajunnut, miksi kannattaa syödä 3-4 tunnin välein: Jaksaa paljon paremmin.



Vaikka pimeiden koulupäivien jälkeen usein ärsytti, kauniisti sanottuna vitutti lähteä heppailemaan (oikeasti, ei tehnyt yhtään mieli välillä), niin tallilla pyörimisen jälkeen 99,99 % oli hyvä mieli. Aina kannatti lähteä. Jos olisin antanut joka toisella kerralla periksi, ratsastukset olisivat jääneet aika vähiin eikä mitään kehittymistä olisi tapahtunut.




Kentällä on talvella ihan jees ratsastaa, mutta...

1) on pimeää

...onhan meidän kentällä valot, mutta silti :(
2) on kylmää

-20 pakkasta
3) a. sataa lunta silmät ja suu täyteen

Rusina.
3) b. Sää on muuten ihan räkäinen

Räntä + tuuli  + -5 astetta <3
Siinä inhokit TOP 3. Ei ihme jos ei aina inspannut lähteä kentälle pyörimään.

Usein repäisin itseni sitten väkisin suoraan ruokapöydästä tallille, ja jätin läksyt iltaan. Heh, kuinka moni heppatyttö tietää sen tunteen, kun tuntien heppailun jälkeen pitäisi myöhään illalla tehdä jotain läksyjä??? Voi ei. Aivot puuroa, ei pysty, liian hapokasta.

Emt, saanko kiittää siedettävistä arvosanoistani matikkapäätäni. Läksyjen teko saattoi joinakin iltoina jäädä kokonaan... ei saa kertoa mun äidille. :D Useimmiten kuitenkin katsoin tehtävät läpi, ja tein muutaman mielestäni tärkeimmän/vaikeimman tehtävän. Läksyjenteon jäämistä paikkasi kuitenkin tunneilla urakointi; tein aina ahkerasti tehtäviä ja olin aina mahdollisimman skarppina opettajaa kuunnellen. Tämä tosin vaati hyvät yöunet: klo 10 ja 11 välillä piti mennä nukkumaan, että jaksoi herätä kuuden jälkeen aamulla.

Silti, kannatti mennä lukioon. Kaikista kamalista talvi-, syys- ja kevätilloista huolimatta, sillä 99,99 % niistä oli kaiken kärsimyksen arvoisia, ja niistä oppi. Ja huolimatta työpöydän ääressä odottavasta läksyvuoresta. Huolimatta koeviikon panikoinnista (niin, koeviikot olivat melkein luksusta, ensin kerrataan luokan kanssa ja sitten tehdään tentti, sitten saa jo lähteä kotiin :)). Kolmessa vuodessa kehityin paljon ratsastajana - ja ihmisenä. Sain uusia, ihania ystäviä.

Vinkkejä onnellisen heppaelämän ja koulumenestyksen yhdistämiseen:

1) Syö usein, muuten verensokeri heittelee liikaa. Ei se 5 tunnin syömättömyys ainakaan nosta virkeystilaa... ja sitten ei herkutakaan niin paljon, kun syö kunnolla!

2) Nuku paljon. Mielummin jätä illalla muutama tehtävä tekemättä tai luku lukematta tenttiä varten, nuku mielummin se 8 tuntia. Mieluummin enemmän.

3) Lähde tallille, vastoin omaa ja vanhempien tahtoa. :D Miunkin äiti sanoi, että "ei sun kannaa lähtee tuonne lumisateeseen jos ei tee mieli", mut sitten vaan pakotti itsensä menemään... ja saattoi olla elämäni parhaita ratsastuksia. Lähde vaikka ihan väkisin, älä anna laiskotukselle periksi. Yritä saada joku kaveri tallille mukaan, on paljon hauskempaa.

4) Tee säännöllisesti kotitehtävät, ehkä mieluiten heti, kun oot tullut koulusta ja syönyt. Varavaihtoehtoja on tehdä ne aamulla aamupalaa syödessä, bussissa matkalla kouluun tai välitunneilla... ;D Viikonloppuisin jätä 2-3 tuntia aikaa läksyurakoinnille.

5) Aloita kokeisiin lukeminen ajoissa, heti jakson alusta. Lue vaikka aina bussimatkojen ajan, syödessäsi tai vaikka odotellessa kaveria keskustassa. Käytä kaikki tilaisuudet hyödyksi. Kanna aina jotain koulukirjaa tai monistenippua mukanasi.

Tsemppiä kaikki koululaiset. Tehkää parhaanne, sitten on vähemmän paineita hakiessa jatkokoulutuksiin ja saatatte päästä siihen teidän unelma-ammattiinne. Onnea tulevaisuuteen!

5 kommenttia:

  1. aiotko tehä lukioajoista muistelupostauksen millon ja josteet nii ideoita siihen: parhaimmat muistot, huonoimmat muistot, ulkomaanmatkat, oliko vaihto-oppilaita, millanen todistus sul oli lukios ja mitä kirjotit, kuka oli luokanohjaajasi, lempi ja inhokkiaineesi, oliko hyvä opetus, kävitkö erikoislukiota ja kaikkee mitä tulee mieleen eli yleisasiia lukiostasi jne. (: Ite oon menos jonnekin lukioo pohjois-savossa ja olis kiva tietää siitä sun lukiosta kun kohta yhteishaku koittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, yritän pitää tämän blogin mahdollisimman hevospainotteisena. :D Ja en halua hölötellä ihan kaikenlaista tänne nettiin esimerkiksi ystävistäni tai vastaavasta. Voin kyllä suositella Lapinlahden lukiota!

      Poista
  2. nii ja toi oli muuten tosi ihana postaus toi lukio + hevoset ja sun blogis tosi tosi kiva parhaita mitä oon lukenu(: ethän ikinä lopeta? ;)
    T: edellinen kirjoittaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä ja palautteesta! Hih, kyllä on ihana kuulla. Pari kertaa oon tuota foorumia vilkaissutkin, kun olen hakenut uutta tietoa. Enkä lopeta bloggaamista, jos vain vuorokaudessa riittää tunteja!

      Poista
  3. Kiva postaus:) Käykääpä kattomas semmonen foorumi kuin www.toisinhevosteljat.net siel on tosi paljon mielenkiintoisia juttuja:)

    VastaaPoista