Satulanmetsästysoperaatio on pitkä ja tuskainen, ellei sitten kutsu satulansovittajaa paikalle. Suosittelen lämpimästi, erityisesti jos itsellä ei ole juurikaan tietoa tai kokemusta satuloiden istuvuudesta. Mutta koska itse olen jo toistakymmentä vuotta pyörinyt hevosten jaloissa ja selässä, olin rohkea ja lähdin kevättalvella etsimään tallikavereiden tuen turvin käytettyä ja edullista, mutta Jetterille täydellistä koulusatulaa.
Metsästyspaikkojani olivat Facebook, ratsut.fi-sivusto ja hevostalli.net. Erilaisia satuloita esiteltiin runsaasti läheltä ja kaukaa, parhaimmat otin postin välityksellä sovitettavaksi ja osan kävin hakemassa sovitukseen Kuopion alueelta. Osa myyjistä oli tosi reippaita, ja antoivat satulan ilman panttia tai mitään sovitukseen ilman aikarajaa. Sovin aina heti alkuunpostikulujen maksamisesta ja mahdollisen pantin suuruudesta (ja sen palauttamisesta), ettei jälkikäteen tulisi ongelmia rahajuttujen kanssa.
Ja kaikki tietää, joka hevonen tarvitsee täydellisesti istuvan satulan, muuten selkä, lavat, takaosa tai joku muu paikka kipeytyy ja pahasti. Vaihtoehto b on mennä ilman satulaa nyt ja aina (suosittelen), mutta
1) ratsastuskilpailuissa valitettavasti vaaditaan satula selkään ja
2) aktiivisesti ratsastusta treenaava ihminen säästää hevosen selkää käyttämällä hyvää satulaa, jolloin ratsastajan paino jakautuu tasaisesti hevosen selkään.
Ja ehkä kolmanneksi jutuksi voisi sanoa, että ihmiset yleensä pysyvät hevosen selässä paremmin satulan kanssa kuin ilman.
Lämmittelytehtävä ja testi! Mikäs näistä kaikista sovitetuista satuloista sopii parhaiten Jetterille?
1. Kieffer, koulupenkki |
2. Stübben Tristan, koulupenkki |
3. Wintec Pro Cair, yleispenkki |
4. Albion Legend, koulupenkki |
5. Hubertus, koulupenkki |
6. Rungoton koulumalli |
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Vastaus: Sivusta otetuista kuvista on paha sanoa mitään. Kuitenkin noista näkee, että kaikki kolme ensimmäistä satulaa ovat liian edessä.Olisin ehdottomasti ottanut Hubertuksen (nro 5), mutta koska se oli liian leveä, päädyin hyvillä mielin Albioniin (nro 4).Kaikista satuloista ei saanut tarkkoja mittoja, eikä kuvistakaan aina ollut helppo arvioida satulan sopivuutta. Halusin aina tietää millaisella hevosella satula on aikaisemmin ollut käytössä, ja usein sainkin tietää, miksi satulasta ollaan luopumassa. Ikää ja yleiskuntoa tiedustelin myös aina, vaikka ykkösprioriteetti ei ollutkaan saada superhienoa luksussatulaa.
2) miksi
Kieffer olisi sopinut muuten, mutta sen siipi oli liian pitkä, ja asettui ihan lavan päälle. Jetteri liikkuikin todella jäykästi ja lyhyin askelin sen kanssa. Lisäksi se oli vähän turhan pitkä Jetterin lyhyehköön selkään (satula ei saa ulottua viimeisen kylkiluun kiinnityskohtaa taaemmaksi).
1. Kieffer |
Stübben Tristan oli muuten ihastuttava satula, jossa pääsi vaikuttamaan hyvin istunnalla. Kuitenkin sen malli oli sitä sarjaa, että se istui liian eteen ja valui siitä vielä lisää lavoille, joten muuten istuva malli oli pakko hylätä. Lavojen päälle valahtaminen olikin suurin ongelma Jetterille sopivan satulan metsästyksessä.
2. Stübben Tristan |
Wintecin Pro Cair -satula oli myös turhan pitkä, ja valui eteenpäin.
3. Wintec Pro Cair |
Rungotonta koulusatulaa kokeilin ollessani jo aika epätoivoinen. Toiset inhoavat rungottomia ("ei koskaan sellaista") ja toiset taas kannattavat niitä kovasti. Minun pyllyyni rämä merkitön, mokkanahkainen satula tuntui vähän kovalta istua, mutta hylkäsin tämän satulan kuitenkin sen olemattoman säkä- ja selkärangantilan vuoksi. Tietenkään rungottomassa ei voi olla yhtä paljon tilaa selälle, mutta tämä istui ihan kiinni sekä takaa että edestä. Ja lisäksi valui hieman lavoille...
Hubertus oli aivan ihana. Se oli hyvässä kunnossa, edullinen ja istui hyvin ryhdikkäästi Jetterin selkään. Se oli juuri sellainen, että ei varmasti valu lavoille. Tämän olisin ottanut ehdottomasti, mutta se oli hieman liian leveä; säkätila katosi ratsastajan ollessa selässä. Harmitti hitsisti.
5. Hubertus, koulupenkki |
Tässä lopuksi kasa perusjuttuja, jotka pitää käydä läpi satulaa sovitellessa. Korostan, että itse en ole mikään ammattilainen, vaan nämä ovat tällaisia "joka heppatytön perusjuttuja", jotka olen oppinut paremmiltani.
1. Aseta satula selkään oikealle kohdalle ilman huopaa ja satulavyötä. Katsotaan yleiskuva, että istuimen syvin kohta asettuu keskelle. Satulan takakaaren pitäisi olla hieman korkeammalla kuin etukaaren (ei välttämättä yhtä paljon kuin tässä kuvassa)
2. Varmistetaan, että lavalle jää tarpeeksi tilaa liu'uttamalla kättä siiven reunaa pitkin.
3. Säkätilan tarkistus: 3 sormenleveyttä "uuden" satulan kanssa (siis hevoselle uuden, tarkoittaa myös käytettyjä satuloita. Vanhan satulan sopivuus kannattaa tarkastaa aika ajoin, 2 sormenleveyttä riittää tällöin).
4. Paneelien istuvuus: Takapaneelit eivät saa jäädä ilmaan (jolloin satula on liian kaareva) ja niiden pitää levätä koko matkalta tasaisesti hevosen selässä (jos jäävät keskeltä ilmaan, satula voi olla liian suora).
5. Myös selkärangantila täytyy tarkistaa. Tässä satulassa on ainakin reippaasti tilaa.
6. Ratsaille.
Jos käy niin onnellisesti, että satulaa tuntuu istahtavan kohdilleen joka suunnasta, täytyy aina myös ratsastaa. Tarkista kaikki ylläolevat kohdat myös selästä käsin, erityisesti säkätila. Useinkaan yksi ratsastuskerta ei ole riittävä, jos oikeasti haluaa löytää istuvan satulan, mutta muutamassa päivässä yleensä selviää, jos satula on se "oikea". Kannattaa laittaa vaaleahuopa alle ja katsoa ratsastuksen jälkeen hien ja pölyn muodostamasta kuviosta, että satula istuu joka puolelta tasaisesti eikä paina tietystä kohtaa.
Jetterillä meinasi kyllä mennä paikoin hermot tuossa satulasirkuksessa. mutta sen ja mun hermojen kiristys kannatti. Nyt meillä on hieno, erittäin mukava ja istuva Albion Legend! :)
"Hellu mä en kestä tätä satularumbaa...!!!!" |
"Noh okei pitää ottaa huumorilla... |
Jee sopiva satula löytyi! |
Onko teillä lukijoilla kokemuksia (hyviä tai huonoja) satuloiden ostamisesta käytettynä?
Tai tiedätkö hevosen, jolle oli erityisen haastavaa löytää sopivaa satulaa?