Muokatessani toissapäiväisiä Jetterin irtojuoksutuskuvia katseeni pysähtyi yhteen ei-niin-hienoon ja -vauhdikkaaseen kuvaan: Hetkeen, jona Jetteri oli juuri pyynnöstäni hidastanut laukasta pysähdykseen ja nuoleskeli huuliaan. Mitä sen päässä mahtoi pyöriä sinä hetkenä? Purkiko se kielenlipomisella henkistä painetta vai oliko se hyvän olon merkki?
Jetteri nuolee huuliaan erilaisissa tilanteissa. Tuossa yllä yksi esimerkki; Jetteri saa hetken huokaista rauhassa, täysin ilman painetta. Huulten lipomista on kuitenkin esiintynyt myös hieman stressaavissa tilanteissa; hetkenä, jolloin olen juuri riisunut päitset pois ja valmistaudun pukemaan suitsia. Tällöin Jetteri on joskus nuoleskellut kuin sisilisko suupieliään. Kolmas esimerkki on join-up, jossa huulten nuoleskelua ja suun maiskuttelemista pidetään alistumisen merkkinä.
Onko huulten nuoleminen siis alistumisen merkki, tapa purkaa stressiä (kuten haukottelu) vai merkki lievästä hermostumisesta?
Marikan kanssa innostuttiin juuri setvimään asiaa. Suruksemme Tuire Kaimion Hevosen kanssa -oppaasta ei löytynyt ainakaan hakemiston kautta apua. Yllättävän pitkän etsinnän jälkeen onnistuin bongaamaan licking-and-chewing -ilmiöstä kertovan lyhyen mielipidetekstin Plaza.fi-sivustolla. Tektin kirjoittaja Heidi kertoo huulten nuoleskelua ilmenevän, kun ratsu Veli ponteva oli ensin purkanut energiaansa vapaaehtoisesti juoksentelemalla ja sitten rentoutunut pikkuhiljaa. Eli kyseessä oli hyvän mielen tapahtuma, iloista energian purkamista, jossa hevoseen ei kohdistuntu mitään ulkopuolista painetta tai stressiä. Heidin tekstissä oli linkki ilmiötä tarkemmin selvittävään juttuun risingrainbow.blogspot.fi -blogissa, jonka kirjoittaja on kasvattanut arabianhevosia 20 vuoden ajan.
Tiivistettyä ja poimittua artikkelista
What's Up with Licking and Chewing and Arabian Horses
Kirjoittanut Rising Rainbow
Monien hevosenkouluttajien mukaan (mm. Monty Roberts, John Lyons, Richard Shrake, Clinton Anderson) mutustelu ja huulten lipominen ovat tärkeä osa opetettaessa hevoselle jotain uutta, mutta ristiriitaisia käsityksiä löytyy. Esimerkiksi Monty Robertsin koulutusmetodeissa huulten lipomista pidetään alistumisen merkkinä --> Hevonen oppii pitämään ihmistä johtajana.
"I have heard it explained that the licking and chewing releases endorphins that reward the horse. I've heard that those endorphins allow the horse to digest a thought. I've heard that the endorphins cause the horse to relax and all kinds of stuff in between."
Epävarmaa tietoa. Kuitenkin pääperiaate on, että huulten lipominen vapauttaa endorfiineja, jotka auttavat hevosta "omaksumaan asioita" tai/ja rentoutumaan ja kaikkea siltä väliltä.
Kaiken kaikkiaan ja loppujen lopuksi huulten lipominen ja suun mutustelu viittaavat siihen, että hevonen on oppinut tai juuri oppimassa jotain uutta. "Uuden oppiminen" ei välttämättä tässä tarkoita jonkin kokonaisen tempun tai edes sen osan oppimista. Esimerkiksi hetkeä ennen yllä olevan kuvan ottamista lopetin äänelläni ja kehonkielelläni antamani "käskyt" Jetterin pysähtyessä. Aikaisemmin opittu kertautui ja painui vahvemmin suklaapojun päähän: "Tyyppi lopetti komentamisen! Pysähtyminen oli siis oikea reaktio." Ja sitten pohdiskellaan asiaa ja nuoleskellaan huulia, endorfiinia vapautuu.
Kun Jetteri oli hetken seissyt paikoillaan korvat juuri tuolleen... ei-minnekään päin kääntyneinä, prosessoiden vain juuri äsken tapahtunutta, se lähti rentona ja tyytyväisenä köpöstelemään luokseni.
Ja siinä se oli. Kaikkensa antaneena? |
Löysin vielä kolmannelta sivustolta, Marv Walkerin "hevoskuiskaajapalvelu"-sivustolta ovelan tiivistelmän, mitä huulten nuoleminen tarkoittaa. Tekstipätkä on siis lainattu tuolta sivulta.
"Licking and chewing ONLY indicates the horse is mentally processing what is happening at the moment. It's sorting out things - usually for the better - that is all it's doing. It can be saying, "Oh, I understand this." "How can I get around this?" "Let's see, I did this and this happened." Pretty much anything."
Eli lyhyesti suomennettuna: Huulten nuoleminen ja suun mutustelu kertovat vain sen, että hevonen miettii ja analysoi päänsä sisällä, mitä juuri tapahtuu. Hevonen voisi sanoa "Oho, mä ymmärrän!" tai "Miten oikein selviän tästä?" tai (kuten Jetteri varmaan mietti) "Jaahas, näin tein ja sitten näin tapahtui".
Hyvin mielenkiintoista. Sain ainakin osittaisen vastauksen. Kellä on intoa, mielenkiintoa ja tietoa, valaiskaa minua lisää!!! :) Kertokaa myös omia kokemuksianne tilanteista, joissa huulten nuolemista on ilmennyt. Kiitos!
Vois alkaa tekee ihan kunnon tutkimuksen tästä. Pistää heppoja eri tilanteisiin ja tarkkailla, missä tilanteissa tuo reaktio ilmenee... Yli kiinnostavaa :D
VastaaPoistaJoo, hyvä idea! Aletaanko koota johonkin vihkoon merkintöjä tilanteista, joissa Kami ja Jetteri nuolevat huuliaan? :D
PoistaNo, todellaki! Mä oon nyt tallilla ollessa tän meijän pohtimisen jälkeen aina vaan pistäny merkille, et millon ne nuolee huuliaan xD
PoistaHeh, hienoa. :D Hauskaa kun nää postaukset saa aikaan jotain!
PoistaTäytyy itsekkin tarkastella tuota asiaa, alkoi sen verran kiinnostamaan! Toinen suokki meillä nuoleskelee huuliaan koko ajan..... :D
VastaaPoistaNyt selvitetty! meillä nuoleskellaan huulia eniten silloin kun joku rapsuttelee mahanalta / ryntäistä, oli rapsuttelija sitten toinen hevonen tai ihminen. :)
VastaaPoistaOho, onpa jännä! Vastaavaa en ole ennen huomannut. Tosiaan aika jännä... liittynee jotenkin endorfiinintuotantoon, näillä kuumehuuruisilla aivoilla en saa liitettyä tuossa tilanteessa nuoleskelua opitun omaksumiseen. Ehkä heppasi haluaa tuplamielihyvää? :D
PoistaMeillä tätä nuoleskelua esiintyy yleensä juurikin kun opetellaan uusia juttuja, sillan ylittämistä tai portista kulkemista, tukin vetämistä jne. Alkuun Haddi on aina hirveän jännittynyt kun tehdään jotain uutta, mutta heti kun nuoleskelu alkaa niin sen jälkeen se muuttuu aivan eri hevoseksi. Minulle se on siis merkki siitä että Höpötin tajuaa ettei se portti ehkä sittenkään hyppää niskaan ja että siitä voisi harkita menevän läpi. :D
VastaaPoistaToisenlainen tilanne on se, jos Haddi on yrittänyt käydä päällepäsmäröimään ja sitten pienen juoksutus- ja johtajuusharjoitussession jälkeen se alkaa nuolemaan huulia ja maiskuttelemaan. Sen jälkeen Haddi on ollut aina taas ihan fiksuna, joten se on varmasti myöskin alistumisenkin merkki. :V
Ahaa, kiitos kovasti! Tässä ainakin nuoleskelu tarkoittaa nähtävästi jonkinmoista jännityksen laukeamista. Kovin mielenkiintoista..... :)
PoistaPakko kirjoittaa kun tänään 34 v shettis toipui ilmeisesti lievästä ruokatorven tukoksesta ja pärskien köpötteli kolmen tarhanaapurin seuraan ruunat oiivat ilmeisen kiinnostuneita ja lipoivat ainakin reilun vartin suurieleisesti huuliaan. Erittäin epätavallista käytöstä.......
VastaaPoista